JK premjerą iš posto išvertęs maištininkas iriasi artyn tikslo

Pirmaujančiu kandidatu pakeisti Borisą Johnsoną konservatorių lyderio ir Jungtinės Karalystės (JK) ministro pirmininko poste tapęs Rishi Sunakas žada, kad pergalės atveju šalies ekonomiką valdys vadovaudamasis Geležinės ledi modeliu, o mokesčius mažins atsakingai.

Uždirbti, ką išleidi

Buvęs iždo kancleris laimėjo visus torių parlamentarų balsavimo turus, nuo šiol jis rungsis su vienintele varžove – užsienio reikalų sekretore Liz Truss. Nugalėtoją išrinks partijos nariai, jis turi paaiškėti rugsėjo 5-ąją.

Ir nors konservatorių parlamentarai R.Sunakui suteikė akivaizdų palaikymą, B.Johnsono sąjungininkai jį kaltina išdavyste, mat jo atsistatydinimas iš ministrų kabineto sukėlė domino efektą ir nepaliko dabartiniam šalies premjerui kito pasirinkimo, tik atsistatydinti pačiam.

Tačiau jo siekis pakeisti B.Johnsoną sulaukė didelio palaikymo iš buvusių ministrų kabineto kolegų, be to, jis žada nemažinti mokesčių, kol infliacija nebus suvaldyta, – kitaip nei dauguma iš kovos jau pastraukusių jo konkurentų.

Dėl kultūrinio auklėjimo turiu pasakyti, kad savaitgalį aš būdavau šventykloje – esu induistas, bet taip pat šeštadienį būdavau „The Saints“ (Sautamptono futbolo klubas) rungtynėse – aš darau viską, renkuosi abu dalykus.

Kalbėdamas su „The Telegraph“ žurnalistais savo pirmajame kampanijos į torių lyderio poziciją interviu, buvęs iždo kancleris teigė, kad pergalės atveju vadovausis Geležinės ledi, Margaret Thatcher, modeliu ir atsakingai sumažins mokesčius. Jis konkurentams konservatoriams pareiškė: „Jūs turite uždirbti tai, ką išleidžiate.“

R.Sunakas palygino M.Thatcher auklėjimą jos tėvo bakalėjos parduotuvėje su pagalba, kurią būdamas paaugliu teikė savo motinai jos vaistinėje. Atsakydamas į teiginius, kad jo atsisakymas žadėti neatidėliotiną mokesčių mažinimą rodo, jog jis nėra tikras konservatorius, R.Sunakas rėžė, kad teikdamas pirmenybę infliacijai jis labiau vadovaujasi Geležinės ledi ekonominiu požiūriu nei jo konkurentai.

„Mažinsime mokesčius ir darysime tai atsakingai, – sakė jis. – Toks mano ekonominis požiūris. Aš tai apibūdinčiau kaip sveiko proto tečerizmą. Tikiu, kad ji taip būtų pasielgusi.“

„Jei skaitote jos kalbas – ir aš citavau ją ir Nigelą Lawsoną (buvusį torių kanclerį) kitose mano skaitytose paskaitose – jos požiūris į šiuos dalykus buvo užtikrinti, kad tauta turi uždirbti tai, ką išleidžia“, – dėstė R.Sunakas.

„Ji kalbėjo apie žmogų namuose su savo šeimos biudžetu. Ji apie tai kalbėjo tikrai stipriai. Tai mane sužavėjo, nes taip buvau išauklėtas“, – pridūrė jis.

„Mano mama buvo smulki verslininkė, ji buvo chemikė. Aš dirbau mažoje mamos vaistinėje Sautamptone. Pildžiau mamos knygas – tai buvo mano darbo dalis. Kiekvieną savaitę ir kiekvieną mėnesį tvarkydavau darbo užmokestį ir apskaitą”, – pasakojo pretendentas į JK premjerus.

R.Sunakas aptarė ir kitas savo politines pozicijas, pavyzdžiui, kad jis neatšauks medžioklės draudimo, jei taps ministru pirmininku, taip pat nerems gynybos išlaidų didinimo.

Tačiau politikas pažadėjo padaryti daugiau, kad pašalpas gaunantys žmonės įsidarbintų, ir nurodė, kad jei jis laimėtų partijos rinkimus, galėtų atnaujinti trejų metų išlaidų susitarimą, kurį pasirašė su B.Johnsonu, siekdamas didesnio vyriausybės taupymo.

Milijonieriaus šleifas

R.Sunakas iždo kancleriu tapo 2020 m. vasarį ir vos po kelių savaičių jam teko vadovauti JK ekonomikai, prasidėjus pandemijai.

Daugeliui šis 42-ejų politikas atrodė it tvirta figūra prie šalies ekonomikos vairo. Kai 2020 m. pavasarį jis pažadėjo padaryti viską, ko reikia, kad padėtų žmonėms išgyventi pandemiją, ir pristatė paramą, kurios vertė siekė 350 mlrd. svarų – jo reitingai šovė viršun.

Tačiau JK ir toliau kentėjo audringus ekonominius orus, o pačiam R.Sunakui teko susidurti su padariniais, kai policija jam skyrė baudą už karantino taisyklių pažeidimą Dauningo gatvėje 2020 m. birželį.

Šių metų balandį kai kurie konservatorių kritikai suabejojo, ar milijonierius suvokia pragyvenimo išlaidų spaudimo, su kuriuo susiduria sunkumų patiriantys namų ūkiai, mastą. Tą mėnesį R.Sunako ir jo šeimos finansai buvo atidžiai stebimi, o jo įpėdinės žmonos Akshatos Murthy – Indijos milijardieriaus ir IT paslaugų milžinės „Infosys“ įkūrėjo Narajanos Murthy dukros – mokesčių reikalai atsidūrė dėmesio centre.

Vėliau ji paskelbė, kad už savo uždarbį užsienyje pradės mokėti mokesčius JK, kad sumažintų politinį spaudimą savo vyrui. Leiboristai uždavė daugybę klausimų apie finansus, įskaitant ir šį: ar ponas R.Sunakas kada nors gavo naudos iš mokesčių rojų naudojimo?

„The Independent“ tikina, kad jis turėjo naudos. Ataskaitoje, su kuria susipažino šis leidinys, buvo teigiama, kad 2020 m. jis buvo įtrauktas tarp mokesčių rojaus fondų Britanijos Mergelių salose ir Kaimanų salose naudos gavėjų, tačiau R.Sunako atstovas spaudai skelbė, kad iždo kancleris nepripažįsta šių kaltinimų.

Imigrantų sūnus

R.Sunako tėvai į JK atvyko iš Rytų Afrikos, abu yra indų kilmės. Būsimasis politikas gimė 1980 m. Sautamptone, kuriame jo tėvas dirbo šeimos gydytoju, o mama vadovavo savo vaistinei.

Jis lankė išskirtinę, 1382 m. įsteigtą, privačią mokyklą Winchester College, o per vasaros atostogas dirbdavo padavėju Sautamptono Pietų Azijos virtuvės restorane. Vėliau išvyko į Oksfordą studijuoti filosofijos, politikos ir ekonomikos. Studijuodamas verslo administravimo magistrantūroje Stanfordo universitete, susipažino su savo žmona A.Murthy, su kuria augina dvi dukras.

2001–2004 m. R.Sunakas dirbo investicinio banko „Goldman Sachs“ analitiku, o vėliau buvo dviejų rizikos draudimo fondų partneriu. Manoma, kad jis yra vienas turtingiausių JK parlamentarų, tačiau jis pats viešai nekomentuoja savo turto vertės.

Nuo 2015 m. R.Sunakas buvo konservatorių parlamento narys Jorkšyre ir tapo T.May vyriausybės jaunesniuoju ministru, o jos įpėdinis B.Johnsonas paskyrė jį vyriausiuoju iždo sekretoriumi.

2020 m. vasarį jo pareigos buvo paaukštintos iki iždo kanclerio ir iš pradžių buvo ryškus B.Johnsono rėmėjas, tačiau atsistatydino, sakydamas, kad jo paties požiūris į ekonomiką iš esmės per daug skiriasi nuo premjero.

R.Sunakas agitavo už pasitraukimą iš ES referendume ir leidiniui „Yorkshire Post“ sakė manantis, kad tai padarys Didžiąją Britaniją laisvesnę, teisingesnę ir klestinčią. Jis taip pat sakė, kad imigracijos taisyklių keitimas buvo dar viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių jis balsavo už pasitraukimą iš bloko: „Manau, kad tinkama imigracija gali būti naudinga mūsų šaliai. Tačiau privalome kontroliuoti savo sienas.“

Jis balsavo už T.May „Brexit“ susitarimą tris kartus, kai jis buvo pateiktas parlamentui, ir buvo apdovanotas už paramą B.Johnsonui, 2019 m. liepą paaukštinus jo pareigas iš Jorkšyro valdžios ministro iki vyriausiojo iždo sekretoriaus. 2020 m. vasarį Sajidas Javidas pasitraukė iš iždo kanclerio posto, o R.Sunakas užėmė jo vietą.

Tapatybė – svarbi

Kaip ir S.Javidas, R.Sunakas priklauso kartai, gimusiai JK, bet kilusiai iš kitur, ir jis sako, kad ši tapatybė jam yra svarbi. „Mano tėvai čia emigravo, todėl čia gimsta ši žmonių karta, jų tėvai čia negimė, ir jie atvyko į šią šalį susikurti gyvenimo“, – sakė jis interviu BBC 2019 m.

„Kalbant apie kultūrinį auklėjimą, aš savaitgalį būdavau šventykloje – esu induistas, bet taip pat šeštadienį būdavau „The Saints“ (Sautamptono futbolo klubas) rungtynėse – tu darai viską, darai abu“, – tada kalbėjo jis.

Interviu jis sakė, kad jam pasisekė, jog augdamas nepatyrė daug rasizmo atvejų, tačiau buvo vienas incidentas, kuris išliko atminty. Kartą, būdamas paauglys, jis prižiūrėjo savo jaunesnius seserį ir brolį, pietavo trise greitojo maisto restorane ir kažkas juos pavadino žmonėmis, kaip pats įvardijo, iš p raidės, veikiausiai turėdamas omenyje anglišką žodį „peasants“, reiškiantį „prasčiokai“.

„Ir tai įskaudino. Aš vis dar tai atsimenu. Tai įsirėžė į atmintį. Gali būti įžeistas įvairiais būdais“, – pridūrė R.Sunakas. Tačiau jis akcentavo, kad negali įsivaizduoti, jog tai nutiktų šiandienėje JK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
nesvarbu kokia tautybe svarbu kad istykimas valdziai tai panasiai kaip jav obama kiek karu bei terorizmo tik prie Trumpo buvo atokvepis ir ta mate visi kol neuzleido si marmala ir visas prievartynes prievoles kurias deja ir siandien jau bando prakist bet vargiai ar iseis nes visa tiesa lenda i pavirsiu;'-

tai

tai portretas
matomai monarhija su lordais bei scotlandjardu pasitare ir nutare pakeist si ju etalona leisdami jam pridaryt nesamoniu kad visi pasipiktintu ir to uzteko borkos kadencijai ka matome britu sustyprintam karo /vez imui/ kuris demonstratyviai atsokes nuo europriklausomybes bando ja visa uzurpuot globalistu pritarymu bet 1 itakoja monarhai su lordais bei scotlandjardu ir sugebejo borka pastatyt pries visus kad visuomene nusprestu kas ir ivyko o nusimuilinimas nuo euroturgelio buvo isanksto sugalvotas tai siandien globalistam pritariant britai didina karine galia ir visa /euroturgeli/ bandys ivest savo itaka o tai jau neprognozuojama padetis kai i si politrikampi isivelia 4?===

Anonimas

Anonimas portretas
buves vergas vadovaus karalystej ,nu čia reikia griūt labai žemai plintuso.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių