JT reiškia susirūpinimą dėl Rusijos „LGBTQ propagandos“ įstatymo

Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė, kad yra labai susirūpinusios dėl Rusijos įstatymų leidėjų uždegtos žalios šviesos siūlymui sugriežtinti 2013 metų „LGBTQ propagandos“ įstatymą, ir paragino juos atšaukti šį teisės aktą.

Ketvirtadienį Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – nubalsavo už įstatymo sugriežtinimą, Maskvai mėginant stiprinti tautinę dvasią, kol jos pajėgos kovoja Ukrainoje.

Naujausios pataisos dar turi būti patvirtintos Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos. Galiausiai ją turės pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

Žmogaus teisių gynėjai, kurie smerkia 2013 metų gėjų propagandos įstatymą, teigia, kad iš esmės bet koks veiksmas ar viešas tos pačios lyties porų paminėjimas yra kriminalizuojamas.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro atstovė spaudai Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani) žurnalistams Ženevoje sakė, kad šiais pasiūlymais „išplečiamas draudimas diskutuoti ir dalytis informacija apie lesbietes, gėjus, biseksualus ir transseksualus bei jų žmogaus teises“.

Pasak jos, naujasis JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) yra labai susirūpinęs dėl šio žingsnio, kuris „dar labiau pažeidžia tarptautines žmogaus teisių normas ir standartus“.

JT žmogaus teisių ekspertai pasmerkė galiojantį įstatymą kaip „diskriminacinį, pažeidžiantį pagrindines teises į saviraiškos laisvę ir lemiantį neapykantos kalbos, neapykantos nusikaltimų ir prievartos, įskaitant prievartą prieš vaikus, didėjimą“, – sakė R. Shamdasani.

„Teisės aktų pakeitimais ši padėtis dar labiau pabloginama, nes įstatymo taikymo sritis išplečiama iki visiško visų pranešimų šia tema draudimo“, – pridūrė ji.

V. Turkas ragina panaikinti galiojantį įstatymą ir imtis skubių veiksmų siekiant uždrausti diskriminaciją ir smurtą dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės bei aktyviai su tuo kovoti.

V. Turkas taip pat pažymi, kad bet kurios visuomenės grupės atskirtis, stigmatizavimas ir diskriminacija „ardo, yra pagrindinė smurto priežastis ir daro neigiamą poveikį visai visuomenei“, – pridūrė R. Shamdasani.

Organizacija „Rainbow Europe“, sudariusi tolerancijos LGBTQ žmonėms reitingą, Rusijai skyrė ketvirtą vietą nuo galo iš 49 Europos šalių.


Šiame straipsnyje: LGBTQRusijaLGBTQ įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Eilinė LGBT propaganda. Ir skleidžiama nes Lietuvoje nėra tokio įstatymo kaip Rusijoje.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Bent toje srityje rusus reikia pagirti - bent vieną svarbią žmohišką vertybę bando išsaugoti!

ŠIUO KLAUSIMU...

ŠIUO KLAUSIMU... portretas
Tegul Jungtinės Tautos pabučiuoja Rusijai į šikną. Jeigu patys nesigydote - nesargdinkite ir neužkrėskite sveikus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių