JT vadovas klimato derybose: turime nutraukti kaltinimų žaidimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) derybose dėl klimato kaitos ketvirtadienį paragino turtingąsias ir besivystančias šalis liautis „badyti pirštais“ ir susitarti dėl nuostolių, kuriuos patiria pažeidžiamos šalys, nukentėjusios nuo stichinių nelaimių, padengimo.

Dvi savaites Egipte vykusi 27-oji Šalių konferencija (COP27) oficialiai baigtis turėjo penktadienį, todėl derybininkų laukė ilga naktis, jiems stengiantis rasti kompromisą dėl ginčytino „nuostolių ir žalos“ klausimo bei užkirsti kelią derybų žlugimui.

A. Guterreso teigimu, išsivysčiusios ir kylančios ekonomikos šalys „akivaizdžiai prarado pasitikėjimą“.

Jis pridūrė, kad veiksmingiausias būdas jį sustiprinti būtų rasti „plataus užmojo ir patikimą susitarimą“ dėl nuostolių ir žalos bei finansinės paramos pažeidžiamoms šalims.

„Dabar ne laikas badyti pirštais. Kaltinimų žaidimas yra abipusio sunaikinimo receptas“, – sakė jis.

„Laikas, skirtas kalbėti apie nuostolių ir žalos finansavimą, baigėsi – reikia imtis veiksmų“, – pareiškė JT vadovas, grįžęs į Egiptą iš Balio, kur dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikime.

Jis įsikišo deryboms dėl klimato kaitos balansuojant ties nesėkmės riba, nes vargingesnės šalys, mažiausiai atsakingos už pasaulinį išmetamųjų teršalų kiekį, spaudžia turtingąsias teršėjas susitarti dėl fondo, skirto mokėti kompensacijas šalims, patiriančioms didžiulius nuostolius dėl klimato kaitos, sukūrimo.

Ramiojo vandenyno salos Vanuatu klimato kaitos ministras Raphas Regenvanu (Ralfas Regenvanus) sakė, kad pasitraukimas iš derybų „buvo aptartas kaip alternatyva“, jei besivystančios šalys išeis tuščiomis rankomis.

„Mums trūksta laiko, mums trūksta pinigų ir mums trūksta kantrybės, – sakė jis spaudos konferencijoje. – Šioje COP27 privalome sukurti nuostolių ir žalos finansavimo priemonę.“

130 šalių grupė, vadinama G-77+Kinija, COP27 susitikime pateikė siūlymą įsteigti fondą, o dėl smulkmenų susitarti kitose 2023 metais Dubajuje vyksiančiose JT derybose.

Nors JAV ir Europos Sąjunga delsė priimti sprendimą dėl nuostolių ir žalos klausimo, nes baiminosi, kad dėl to turtingosios valstybės taptų teisiškai įpareigotos reaguoti į neterminuotų kompensacijų reikalavimus, jos šiek tiek sušvelnino savo poziciją ir sutiko aptarti šį klausimą COP27.

Praėjus kelioms valandoms po A. Guterreso įsikišimo, COP27 pirmininkas Samehas Shoukry (Samehas Šukri) paragino delegatus „skubiai“ pradėti paskutines derybų valandas.

„Dar nesame ten, kur turėtume būti, kad šią konferenciją užbaigtume apčiuopiamais ir tvirtais rezultatais“, – sakė jis ketvirtadienį vėlai vakare vykusiame posėdyje.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) kaip kompromisą pasiūlė įsteigti „reagavimo į nuostolius ir žalą fondą pažeidžiamiausioms šalims“.

Tačiau jis taip pat pareiškė, kad finansavimas turėtų būti skiriamas iš „plačios donorų bazės“ – skatinimas dalyvauti Kinijai, kuri yra didžiausia pasaulyje teršėja ir antra pagal dydį ekonomika.

„Jei ši konferencija žlugs, pralaimėsime visi ir visiškai negalime švaistyti laiko“, – sakė jis žurnalistams.

Konferencijos teritorijoje vykusiais protestais buvo siekiama išlaikyti spaudimą delegatams, o negausios, bet garsios demonstrantų minios skandavo: „Ko mes norime? Klimato teisingumo!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

J.

J. portretas
Pirmiausia sustabdykit karus, po to uždarykit karinę pramonę. Ir nustokite kirsti miškus. Tada viskas susitvarkys.

man patinka

man patinka  portretas
paziurekite lietuvoje -20 sulaukti žiema nėra šansų, kuo čia blogai? Mažiau kuro, mažiau elektros mažiau malkų, ir t.t. namu daug siltinti nereikia, ilgiau turizmo sezonas trunka, ūkininkai du derlius gali nuimti, daugiau visko augina ir t.t. tai kur čia blogai tas atsilimas?. Kuo blogai? Lietuvoje tik geryn viskas. Nenusisnekekite, gal norite globalaus atšalimo,,,jau dabar verkia prie +10 kad sildymas brangus, elektra , granulės ir t.t...

ŠKE \\\\\.../////

ŠKE \\\\\...///// portretas
Ką tie kaminai (nuotrauka) karvės daugiau pribezda.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių