JT žmogaus teisių komisarė M. Bachelet pradeda vizitą Kinijoje

Pirmadienį į Kiniją atvyko Jungtinių Tautų  žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet. Tai pirmas tokio pareigūno vizitas į šią šalį per 17 metų.

M. Bachelet kelionė apims šiaurės vakarų Kinijos Sindziango regioną, kuriame, žmogaus teisių gynimo organizacijų teigimu, šimtai tūkstančių musulmonų uigūrų ir kitų mažumų atstovų buvo uždaryti į perauklėjimo stovyklas.

Vizitą lydi M. Bachelet kritika, dideli lūkesčiai ir žmogaus teisių organizacijų raginimai.

JAV vyriausybė teigė esanti „labai susirūpinusi“, kad Kinija gali apriboti prieigos galimybę, kuri yra būtina žmogaus teisių komisarei, kad ji galėtų nepriklausomai įvertinti padėtį.

„Tai, kad vyriausioji komisarė ir toliau tyli, nors egzistuoja neginčijami įrodymai apie žiaurumus Sindziange ir kitus žmogaus teisių pažeidimus bei piktnaudžiavimus visoje [Kinijoje], kelia didelį susirūpinimą, ypač turint galvoje tai, kad ji yra ir turėtų būti pagrindinė JT atstovė žmogaus teisių klausimais“, – Vašingtone sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as.

Vizito metu žmogaus teisių komisarė planuoja susitikti su nacionalinio ir vietos lygmens politiniais atstovais, kalbėtis su visuomeninėmis organizacijomis, verslininkais ir mokslininkais, pranešė jos biuras.

Pietų Kinijos Guangdžou mieste M. Bachelet planuoja sakyti kalbą studentams. Sindziange ji ketina aplankyti Urumčio ir Kašgaro miestus.

Ši kelionė vyksta demokratinės opozicijos slopinimo Honkonge fone ir likus kelioms dienoms iki birželio 4-osios – kruvino susidorojimo su demokratiniais protestais 1989 metais Pekine metinių.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos kaltina M. Bachelet, kad ji garsiai kalba apie žmogaus teisių pažeidimus kitose pasaulio dalyse, o Kinijos atžvilgiu demonstruoja didesnį santūrumą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių