JT žmogaus teisių komisarė sveikina nuosprendžio R. Mladičiui patvirtinimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė antradienį sveikino karo nusikaltimų tribunolo teisėjų sprendimą palikti galioti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę buvusiam Bosnijos serbų pajėgų vadui Ratko Mladičiui už genocidą per 1995 metų Srebrenicos žudynes – didžiausią kraujo praliejimą Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) sakė sveikinanti JT tribunolo Hagoje – Tarptautinio baudžiamųjų tribunolų tarptautinio liekamojo mechanizmo (IRMCT) – sprendimą atmesti R. Mladičiaus apeliaciją dėl 2017 metais paskelbtų nuosprendžių už genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, susijusių su 1992–1995 metų Bosnijos karu.

M. Bachelet komentarai pateikti bendrame pareiškime su JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) specialiąja patarėja genocido prevencijos klausimais Alice Wairimu Nderitu (Elis Vairimu Nderitu).

Antradienio sprendimas „akcentuoja tarptautinės teisingumo sistemos ryžtą užtikrinti atskaitomybę, kad ir kiek tai užtruktų; Mladičiaus atveju – kone trys dešimtmečiai po jo įvykdytų pasibaisėtinų nusikaltimų“, sakė M. Bachelet.

„Bosnijos skerdiku“ pramintas R. Mladičius buvo brutalios trijulės, kurios politiniam sparnui atstovavo buvęs Jugoslavijos prezidentas Slobodanas Miloševičius ir buvęs Bosnijos serbų lyderis Radovanas Karadžičius, karinis sparnas.

1995 metų liepos 11 dieną Srebrenicos miestelį užėmusios serbų pajėgos per kelias dienas išžudė daugiau kaip 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

Srebrenicos žudynės, dviejų tarptautinių teismų pripažintos genocidu, įvyko einant į pabaigą 1992–1995 metų kruvinam karui tarp Bosnijos kroatų, musulmonų ir serbų, pareikalavusiam apie 100 tūkst. gyvybių.

„Sprendimas palikti galioti [buvusio] Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) nuosprendžius Mladičiui ir jam [paskirtą] įkalinimo iki gyvos galvos bausmę suteikia istorinio tikrumo ir užbaigtumo aukoms ir išgyvenusiesiems“, – pareiškime sakė A. W. Nderitu.

"[Sprendimu] taip pat pasiunčiama nepaprastai svarbi žinia Vakarų Balkanams, kur matome ne tik išliekantį, bet ir stiprėjantį genocido neigimą bei tokių nuteistų nusikaltėlių kaip Mladičius šlovinimą“, – pabrėžė ji.

M. Bachelet ir A. W. Nderitu pareiškime ragina pareigūnus ir žiniasklaidą „susilaikyti nuo revizionistinių temų, nesantaiką sėjančios retorikos ir neapykantos kurstymo“.

„Mladičiaus nusikaltimai buvo atstumianti politiniais tikslais kurstytos neapykantos kulminacija. Šiandienos sprendimas yra apie jo individualią atsakomybę už savo baisius veiksmus, o ne apie kolektyvinę bausmę ar kaltės priskyrimą kokiai nors konkrečiai bendruomenei“, – sakė M. Bachelet.

Redaktorius Raimondas Čiuplys



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ manau

AŠ manau portretas
O kada bus teisiamas Lukošenka už savu kankinima ir žudyma.Laikas jau būtu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių