Finansininkas K. Dmitrijevas: ponas „Sputnik V“

  • Teksto dydis:

Rusijos vakcinos "Sputnik V" pavadinimas vis sparčiau vaduojasi iš skeptizicmo šešėlio. Medicinos žurnale "The Lancet" pasirodžiusioje publikacijoje apie tarpinius jos tyrimų rezultatus – daugybė netikslumų, tad, kuo baigsis jos reabilitavimas Vakaruose, dar nežinia. Tačiau dėmesio sulaukia ne tik ji, bet ir žmogus, be kurio gal net nebūtų "Sputnik V".

Perspektyvus lyderis

Tai 45 metų finansininkas Kirilas Dmitrijevas, beveik dešimtmetį vadovaujantis Rusijos tiesioginių investicijų fondui (RFPI). 10 mlrd. JAV dolerių valdantis fondas įkurtas 2011 m. Rusijos prezidento ir premjero iniciatyva, siekiant pritraukti tiesioginių investicijų.

Gimęs Ukrainoje, paauglystėje K.Dmitrijevas buvo išsiųstas pas tėvų draugus į JAV. Stanforde jis studijavo ekonomiką, magistro laipsnį apsigynė Harvardo universitete. Vėliau K.Dmitrijevas dirbo kompanijose "Goldman Sachs", "McKinsey", po to pradėjo dirbti pas Ukrainos oligarchą Viktorą Pinčuką, vadovavo jo lengvatinio apmokestinimo kompanijoms Kipre. 2011 m. jam buvo patikėta valdyti RFPI.

Žingsnis po žingsnio, turėdamas talentą megzti ryšius ir laimėti žmonių pasitikėjimą, K.Dmitrijevas įsitvirtino verslo sluoksniuose. 2010 m. Pasaulio ekonomikos forumas jį buvo įtraukęs į Pasaulio jaunųjų lyderių sąrašą.

Ypatingi ryšiai

Be išsilavinimo, įspūdingų įrašų dalykinėje biografijoje, yra ir kitų ne mažiau svarbių jo gyvenimo faktų. Pavyzdžiui, šis: K.Dmitrijevo žmona – Natalja Popova, Rusijos prezidento dukters Jekaterinos Tichonovos bendrakursė iš Maskvos universiteto. Moteris sieja ne tik praeitis. J.Tichonova dabar vadovauja inovacijų fondui, kuriame aukštas pareigas užima ir pati N.Popova, abi su šeimomis kartu atostogauja.

Kaip teigia Rusijos žiniasklaida, N.Popova seniai pažįsta N.Gamalėjaus epidemiologijos ir mikrobiologijos mokslinių tyrimų centro vadovą Aleksandrą Ginzburgą, vadovavusį ir vakcinos "Covid-19" kūrimui. N.Popova asmeniškai su ypatingu susidomėjimu stebėjo šį procesą. Tai ji paraginusi sutuoktinį imtis investicijų į vakcinos kūrimą ir rinkodaros.

Ilgai įkalbinėti nereikėjo, tad K.Dmitrijevas ne tik sutiko imtis vakcinos verslo, bet ir sugalvojo jai pavadinimą: "Sputnik V" – aliuzija į Sovietų Sąjungos lyderystę užkariaujant kosmosą, į pirmąjį Žemės orbitą pasiekusį kosminį aparatą "Sputnik", kurį SSRS paleido 1957 m.

Dar vienas pasiteisinęs K.Dmitrijevo pasirinkimas – jis įžvalgiai pasielgė pasirinkdamas vadinamąją vektorinę vakciną, o ne kito tipo, kurios Rusijoje taip pat buvo kuriamos.

Žinoma, jam padėjo tai, kad jis turi tiesioginį ryšį su V.Putinu.

Įvertinta rizika

Jei bus sugebėta įtikinti, kad publikaciją "The Lancet" įvertinusių keliasdešimties Europos mokslininkų nuogąstavimai dėl akis rėžiančių netikslumų tėra nesusipratimas ir atskleista daugiau klinikinių tyrimų duomenų, galbūt "Sputnik V" bus perkama ES. Galbūt net ir gaminama. Kad ir kaip būtų, bet jos kūrėjų teiginiai, esą po antrosios dozės "Sputnik V" efektyvumas siekia 91,6 proc., skamba viliojančiai.

Dėl to, kad kitose srityse su Vakarais nuolat konfrontuojanti Rusija gali sulaukti retos sėkmės medicinoje, nuopelnai priskiriami būtent K.Dmitrijevui. Verslo sluoksniuose jis ir anksčiau nebuvo nežinomas asmuo, tačiau dabar tapo ponu "Sputnik V".

"Žinoma, jam padėjo tai, kad jis turi tiesioginį ryšį su V.Putinu", – interviu "Die Welt" sakė Maskvos politinių technologijų centro vicepirmininkas Aleksejus Makarkinas. Tačiau labai svarbu ir tai, kad K.Dmitrijevas ir A.Ginzburgas turėjo drąsos paspartinti vakcinų kūrimą: taip rizikuoti būtų drįsęs retas Rusijos mokslininkas, išugdytas senosios sovietinės mokyklos.

Kompetencija be politikos

K.Dmitrijevo karjera atspindi V.Putino personalo politiką, kai į atsakingas pareigas vis dažniau skiriami žmonės, kuriuos nuo prezidento skiria viena karta.

Jie, kaip ir K.Dmitrijevas, puikiai išmano žaidimo taisykles, žino, kad politinės ambicijos – tabu, tačiau taip pat žino, jog valdžia labai vertina aukščiausio lygio profesionalus, pasiryžusius priimti atsakingus sprendimus.

Būtent tokiu žmogumi laikomas ir 49 metų Aleksandras Novakas, ilgametis energetikos ministras, dabar – vicepremjeras, atsakingas už žaliavų sektorių. Kad Rusijos žodis jai taip svarbioje naftos rinkoje būtų dar svaresnis, A.Novako pastangomis 2016 m. kartu su Saudo Arabija buvo įkurta neformali naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC platforma "OPEC+".

Nors po Krymo aneksijos investuotojų Rusija daugiausia ieško ir randa Artimuosiuose Rytuose, Azijoje, K.Dmitrijevas turi tai, kas Maskvai gali padėti atkurti sudegintus tiltus į Vakarus: be to, kad laisvai kalba angliškai, jis puikiai išmano vakarietišką mentalitetą. "K.Dmitrijevas gali dirbti su abiem pusėmis ir dar turi V.Putino pasitikėjimą", – sakė A.Makarkinas.

Neatsitiktinai būtent K.Dmitrijevas 2017-aisiais bandė užmegzti neoficialų pokalbių kanalą su artimiausia JAV prezidento Donaldo Trumpo aplinka, juolab kad tuomečio JAV prekybos sekretoriaus Wilburo Rosso privataus kapitalo fonde buvo dirbęs ir pats K.Dmitrijevas.

Tiesa, šios pastangos baigėsi be rezultatų, o K.Dmitrijevas buvo apklaustas JAV atliekant tyrimą dėl tariamos Rusijos įtakos JAV rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuviški pirageliai

Lietuviški pirageliai portretas
Vata vynioja ant klumpes ir savo ...uilo kyša i rozetes.

melo industrija

melo industrija  portretas
dirba toliau

Jedinskis

Jedinskis portretas
Pirmiausia ta rusiška vakcina reikia Ožį paskiepyti į subinę, o paskui ir visą "ožių" partiją, kuri kgbistus 75 metams įslaptino.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių