Kipras skelbia: be skiepo – jokių linksmybių

Kipras trečiadienį įspėjo neskiepytus žmones, kad jiems bus uždrausta dalyvauti socialiniuose ir pramoginiuose renginiuose dėl naujų priemonių, skirtų sustabdyti naują koronaviruso atvejų bangą.

Sveikatos apsaugos ministras Michalis Hadžipantelas sakė, kad po gruodžio 15 d. visiems, kurie nėra pasiskiepiję nuo COVID-19, bus uždrausta lankytis sporto renginiuose, restoranuose, kino teatruose ir naktiniuose klubuose. Uždrausti visi kalėdiniai renginiai mokyklose, o kaukės viešose vietose bus privalomos vaikams nuo šešerių, o ne nuo 12 metų, sakė ministras. Kiekvienas vyresnis nei 14 metų asmuo privalo turėti skaitmeninį skiepų įrodymą.

Tie, kurie praėjus septyniems mėnesiams po paskutinės dozės negavo revakcinacijos, taip pat negalės naudotis vadinamuoju „saugiu pasu“, kad patektų į susirinkimus ir viešąsias erdves.

ES duomenimis, kuo didesnis šalies skiepijimo rodiklis, tuo mažesnis mirtingumas, sakė ministras ir pridūrė, kad „Kipras užima ketvirtą vietą ES pagal mažiausius mirtingumo rodiklius“.

„Tai buvo pasiekta, nes užkirtome kelią valstybinių ligoninių perpildymui ir nepriėjome prie to, kad reikėtų spręsti, kas gyvens, o kas mirs“. Vyriausybė tikisi padidinti skiepijimo rodiklius, nes užsikrėtimų skaičius padvigubėjo ir padaugėjo hospitalizacijų.

Maždaug 60 proc. COVID-19 pacientų ligoninėse yra neskiepyti.

Suaugusiems gyventojams jau siūlomi ir sustiprinamieji skiepai. Iki šiol paskiepyta 84 690 žmonių, 80 proc. suaugusiųjų yra visiškai paskiepyti.

„Skiepijimas yra vienintelis mūsų ginklas grįžti į normalų gyvenimą, – sakė ministras. – Tik bendradarbiaudami ir atsakydami asmeniškai įveiksime viruso grėsmę ir galėsime išgelbėti Kalėdas, nesiimdami papildomų priemonių“.

Sala susiduria su penktąja COVID-19 infekcijų banga nuo liepos vidurio, kai užsikrėtimo atvejų skaičius pašoko iki 1 152. Antradienį valdžios institucijos paskelbė apie dar 437 naujus atvejus. Kipras oficialiai pranešė, kad nuo pandemijos pradžios užsikrėtė daugiau nei 131 tūkst. žmonių ir 590 mirė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių