Kremlius: gimstamumas Rusijoje yra katastrofiškas

  • Teksto dydis:

Kremlius penktadienį pareiškė „sunkiai dirbantis“, siekdamas pakeisti mažėjančio gimstamumo Rusijoje tendenciją, ir perspėjo, kad „katastrofiškos“ demografinės tendencijos kelia pavojų šalies ateičiai.

Nuo Tarybų Sąjungos žlugimo Rusija susidūrė su daugybe demografinių problemų, įskaitant gyventojų senėjimą, vyrų nutekėjimą dėl konflikto Ukrainoje ir mažiausią per 17 metų gimstamumo lygį.

„Dabar jis yra siaubingai žemas – 1,4 (gimimų vienai moteriai). Tai panašu į Europos šalis, Japoniją ir taip toliau. Tačiau tai pražūtinga tautos ateičiai“, – žiniasklaidos festivalyje sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Kiekvienas, turintis daug vaikų, yra didvyris. Gyvename didžiausioje pasaulio šalyje. O mūsų kasmet vis mažiau. Ir vienintelis būdas su tuo susidoroti – didinti vidutinį gimstamumą“, – sakė D. Peskovas.

1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai, Rusijoje gyveno apie 148 mln. žmonių, o dabar, po ilgo didelio mirtingumo ir mažo gimstamumo laikotarpio dešimtajame dešimtmetyje, jų yra apie 144 mln.

Gimstamumas šalyje nuo sovietinių laikų taip ir neatsigavo, nors prezidento Vladimiro Putino vyriausybė gausioms šeimoms siūlo dosnias išmokas ir hipotekos subsidijas.

Pastaruoju metu būta daug mirčių nuo COVID-19, šimtai tūkstančių vyrų pabėgo iš šalies, kad išvengtų mobilizacijos į karą Ukrainoje, o migracija į Rusiją 2023 metais pasiekė žemiausią per dešimtmetį lygį.

Demografai prognozuoja, kad iki 2040-ųjų Rusijos gyventojų skaičius gali sumažėti iki 130 milijonų.

Paklaustas, ar jaunos šeimos vis dar gali tikėti ateitimi, Kremlius atkreipė dėmesį į panašią demografinę padėtį kitose šalyse.

„Deja, tai yra tendencija“, – sakė D. Peskovas.

„Padėtis kurį laiką išliks sudėtinga, tačiau vyriausybė daug dirba šiuo klausimu ir tai yra vienas svarbiausių Rusijos prezidento prioritetų“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko susinervinai,jemelia ukrainiečiai

Ko susinervinai,jemelia ukrainiečiai portretas
sėkmingai mažina jūsų,prakeiktų okupantų skaičių .

> egiui

> egiui portretas
Tu velnio sėkla, tokius kaip tu reikia naikinti.

Jo

Jo portretas
putlerio rusofašistai prasigerė ir pamiršo didžiojo vado priesakus dauginti rusnacių zombių populiaciją.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių