Ministras: savanoriška tarnyba leistų Lenkijai padvigubinti savo armiją

Savanoriška karinė tarnyba yra tokia viliojanti galimybė, kad Lenkija galėtų padvigubinti savo kariuomenę. Kaip praneša portalas „Euractiv“, tai pareiškė šalies nacionalinės gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lenkijos vyriausybė pradėjo svarstyti planus, kaip sustiprinti šalies gynybos pajėgumus gresiant rusų invazijos pavojui. Buvo aptarta daug projektų – nuo Lenkijos gynybos biudžeto didinimo iki privalomo vaikų mokymo šaudyti bendrojo lavinimo mokyklose įvedimo.  

Dėmesio sulaukė ir Lenkijos armijos didinimo planai. Šiuo metu šalies ginkluotosiose pajėgose tarnauja 144 000 kariškių – 111 500 karių profesionalų ir 32 000 teritorinės gynybos pareigūnų. Be to, Lenkijos kariuomenės rezervą sudaro 1,7 mln. žmonių.

Lenkija planuoja padvigubinti karių profesionalų skaičių iki 300 000. Todėl buvo priimtas įstatymas, pagal kurį gynybos išlaidos didinamos iki 3 proc. BVP ir įvedamas naujas armijos papildymo būdas – pagrindinė savanoriška karinė tarnyba.

Kariu norintis tapti savanoris turės įveikti du mokymo etapus – iš pradžių jo lauks 28 dienų bazinis rengimas, o paskui 11 mėnesių specialus rengimas savo dalinyje. Visą šį laiką kariškis galės gyventi savo namuose, o ne kareivinėse, ir gaus eilinio algą (apie 1 000 eurų per mėnesį).

„Mūsų tikslas – sukurti tokią stiprią Lenkijos armiją, kad galimas agresorius neišdrįstų pulti mūsų tėvynės“, – sakė ministras per spaudos konferenciją.

M. Błaszczakas taip pat informavo, kad jau pirmąją verbavimo dieną, gegužės 21-ąją, visoje šalyje į kariuomenę užsirašė 1 600 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Lenkija lenda kur nereikia ,noretusi paklausti , Europą nori karo ???? Faktiškai ji jau įsikišo ne i savo reikalus o tai reiške ,kad gali būti 3 pasaulinis karas.Nu ką gi ,idiotai valdantieji galės kariauti ,protingi vyrai nesutiks kariauti.Už gyvybę nėra nieko beangesnio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių