N. Nazarbajevo šeima – kitapus valdžios durų

Dešimtmečius Kazachstaną valdžiusio prezidento Nursultano Nazarbajevo klanas pralaimi kovą dėl įtakos šalyje. Vienas po kito jo šeimos nariai netenka įtakingų postų šalies politikos ar verslo struktūrose.

Turtingas, bet nebeįtakingas?

Pirmadienį verslo lobistų organizacijos „Atameken“ vadovo postą paliko 55 metų Timuras Kulibajevas. Organizacijos tinklalapyje paskelbtame pareiškime patvirtino, kad atsistatydino iš vadovo pareigų. Jis – N.Nazarbajevo viduriniosios dukters Dinaros vyras.

„Nuo šiandien nusprendžiau atsistatydinti iš Nacionalinių verslininkų rūmų „Atamenek“ prezidiumo pirmininko pareigų“, – nurodė T.Kulibajevas savo pareiškime.

Šis buvusio prezidento šeimos narys buvo visuomenei gerai žinoma figūra, dažnai patraukdavusi užsienio žiniasklaidos dėmesį dėl savo ryšių su tokiais veikėjais, kaip Jungtinės Karalystės monarchės Elžbietos II sūnus princas Endrius.

Pernai T.Kulibajevo pavardė atsidūrė keliuose Kazachstano „Forbes“ sąrašuose. Buvusio prezidento žentas, kurio turtas vertinamas beveik 3 mlrd. dolerių, yra laikomas penktu turtingiausių šalies verslininkų sąraše. Įtakingiausių verslininkų sąraše jis užima pirmąją vietą.

Taktine prasme Kazachstano prezidentas krizę baigia kaip nugalėtojas, tačiau strateginė jo pozicija toli gražu nėra paprasta.

Kartu su žmona Dinara T.Kulibajevas valdo didžiausią Kazachstano komercinį banką „Halyk“, turi daug interesų šalies energetikos sektoriuje, yra „Gazprom“ direktorių taryboje, vadovauja šalies nacionaliniam olimpiniam komitetui.

Dviprasmiška žinia

T.Kulibajevas nenurodė savo atsistatydinimo motyvų, tačiau paragino lobistų organizaciją laikytis prioritetų, kuriuos verslui iškėlė šalies prezidentas Kasymas-Žomartas Tokajevas savo praėjusios savaitės kreipimesi į parlamentą ir pareigūnus.

Pastarajame virtualiajame kreipimesi N.Nazarbajevo įpėdinis pirmą kartą viešai pažėrė kritikos buvusiam prezidentui ir savo mentoriui, pareiškęs, kad jo valdymas sukūrė „net pagal tarptautinius standartus turtingų žmonių sluoksnį“.

„Manau, kad atėjo laikas parodyt pagarbą Kazachstano žmonėms ir sistemingai bei reguliariai jiems padėti“, – aiškino K.-Ž.Tokajevas, pažymėjęs, kad „labai pelningų įmonių“ bus prašoma mokėti pinigus į valstybinį fondą. Jis sakė, kad tikisi „aktyvaus dalyvavimo iš žmonių, kurie valdo didžiulius turtus, bet lieka šešėlyje“.

Išmesti iš aukštų postų

N.Nazarbajevo šeimos politinį nuosmukį liudija ir K.-Ž.Tokajevo biuro patvirtinta žinia, kad eksprezidento sūnėnas Samatas Abišas buvo atleistas iš Nacionalinio saugumo komiteto vadovo pirmojo pavaduotojo pareigų.

Per neramumus skelbta, kad S.Abišą pakeitė kitas pareigūnas, tada – kad jis tiesiog išėjo „kasmečių atostogų“, tačiau pirmadienį galiausiai patvirtinta, kad jis atleistas iš pareigų. Nors užėmė aukštą postą, skirtingai nei T.Kulibajevas, S.Abišas didžiąja dalimi veikė šešėlyje.

Kiek anksčiau valstybinis turto fondas „Samruk-Kazyna“ pranešė, kad du kiti N.Nazarbajevo žentai neteko vadovaujamųjų postų šalies energetikos įmonėse.

Dimašas Dosanovas buvo atleistas iš valstybinės naftos pervežėjos „KazTransOil“ vadovo posto, o Kairatas Šaripbajevas neteko valstybinės dujų bendrovės „QazaqGaz“ (buvusios „KazTransGas“) vadovo pareigų.

58 metų K.Šaripbajevas yra vyriausios N.Nazarbajevo dukters Darigos vyras, o 40-metis D.Dosanovas yra vedęs jauniausią eksprezidento dukrą Aliją.

Virš pastarosios taip pat tvenkiasi debesys. K.-Ž.Tokajevas paskelbė apie planus panaikinti plačiai kritikuojamą privatų perdirbimo monopolį, susijusį su jauniausia buvusio prezidento dukra. „Tai turėtų daryti valstybinė organizacija, kaip tai daroma užsienio šalyse“, – aiškino jis.

Vyriausia N.Nazarbajevo dukra Dariga Nazarbajeva kol kas tebėra valdžioje. Ji – prieš metus kadenciją pradėjusi Kazachstano parlamento narė.

Praėjusią savaitę dėl įtariamo dalyvavimo sąmoksle įvykdyti valstybės perversmą buvo suimtas ilgametis N.Nazarbajevo sąjungininkas, buvęs Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Karimas Masimovas. Kartu buvo sulaikyti du jo pavaduotojai.

Liks tik pensininku?

Tai, kad K.-Ž.Tokajevas N.Nazarbajevą vis dar vadina elbasy, arba tautos vadu, leidžia manyti, jog bent jau pačiam buvusiam prezidentui negresia persekiojimas.

Minėtas titulas yra konstitucinis statusas, suteikiantis buvusiam lyderiui išskirtines politikos formavimo galias ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Kad jaučiasi saugus, pademonstravo ir pats N.Nazarbajevas. 81-ų politikas, paskutinį kartą viešumoje matytas dar gruodį, nepasirodęs net ir per pirmosiomis 2022 m. dienomis kilusius neramumus, antradienį kreipėsi į tautą. "YouTube" išplatintame vaizdo įraše N.Nazarbajevas paneigė esant šalies elito vaidų. Šalį sukrėtusius neramumus jis pavadino „ataka prieš Kazachstaną“, kurios tikslas „sugriauti šalies vientisumą“. Tiesa, kokios jėgos buvo surengusios riaušes, jis nepaaiškino.

Buvusio prezidento pasirodymas atsakė į kai kuriuos klausimus apie jo ateitį, tačiau nepateikė tikslaus atsakymo į bene labiausiai intriguojantį: kur šiuo metu yra N.Nazarbajevas.

Vaizdo įraše jis sėdi prie darbo stalo. Ilgametis prezidentas pats sakė, kad šiuo metu yra Kazachstano sostinėje, išėjęs "užtarnauto poilsio". Tačiau aiškių ženklų, kad įrašas darytas Kazachstane, o ne vienoje iš gausių jo užsienio rezidencijų, nebuvo.

N.Nazarbajevas pranešė, kad netrukus K.-Ž.Tokajevas bus išrinktas beveik milijoną narių turinčios valdančiosios partijos „Nur Otan“ vadovu.

Pergalė nebus saldi

"Taktine prasme Kazachstano prezidentas krizę baigia nugalėtoju, tačiau strateginė jo pozicija toli gražu nepaprasta, – K.-Ž.Tokajevo situaciją, pateikdami bendrą analizę, vertina Maskvos Carnegie fondo analitikai Temuras Umaniovas ir Aleksandras Gaburovas. – Jo populiarumas visuomenėje abejotinas – nepaisant visų bandymų atsiriboti nuo diskredituotos N.Nazarbajevo aplinkos, žmonės dar nepamiršo, kad jis yra jo įpėdinis ir patikėtinis."

Vargu ar K.-Ž.Tokajevas bent artimiausiu metu gali tikėtis ramybės. "Personalizuotoje autokratijoje neįmanoma išgelbėti sistemos tiesiog pakeitus asmenį, kuris buvo šios sistemos centras. Paskubomis išbraukęs N.Nazarbajevą iš politikos, K.-Ž.Tokajevas griauna ankstesnį valdantįjį režimą ir pradeda kurti savąjį. Tai nelengva užduotis, nes naujasis prezidentas dar nespėjo nei įgyti autoriteto, nei apsupti savęs lojaliu elitu – dauguma dabartinės jo aplinkos pradėjo savo karjerą valdant N.Nazarbajevui ir yra siejami daug nematomų gijų tiek su pačiu elbasy, tiek su pagrindinėmis ankstesnės eros figūromis", – daro išvadas analitikai ir pabrėžia svarbiausią aplinkybę: K.-Ž.Tokajevas nėra tikras dėl jėgos struktūrų lojalumo.

Pirmosios šių metų dienos parodė, kad saugumo pajėgos Kazachstane linkusios paklusti ne oficialiai vadovybei, o ryšių ir įtakos turintiems žmonėms. Be to, Kazachstano specialiosios tarnybos pasirodė visiškai nepasirengusios krizėms – tai šalutinis ilgalaikio stabilumo Kazachstane poveikis, mano Carnegie centro ekspertai. Kol kitose Centrinės Azijos šalyse vyko pilietiniai karai, perversmai, sukilimai, vyko dideli teroristiniai išpuoliai, Kazachstane viskas buvo gana ramu. Todėl šalies specialiosios tarnybos yra įpratusios daugiausiai užsiimti užkulisine kova dėl prieigos prie išteklių.

Sausio krizę išprovokavusios socialinės ir ekonominės problemos taip pat neišnyko. K.-Ž.Tokajevas turės ne tik kovoti su akivaizdžia nelygybe, bet ir kažką daryti su korupcija bei demonstratyviu elito vartojimu, sukeliančiu nepasitenkinimą ir agresiją visuomenėje, mano ekspertai.

Pagaliau sunkiausia bus susitvarkyti su nemenka iki šiol valdžiusio elito dalimi, kuri nepatenkinta pokyčiais.  Situaciją sunkina tai, kad pirmojo prezidento „šeima“ – ne monolitinė grupė, o didelis ir susiskaldęs klanas, turintis daug skirtingų interesų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V,L

V,L portretas
Tam *Taikos* Žmogau tavo mintys tai kažkoks sunkiai suprantamas KRATINYS. Taip pat reiketu atnaujint gramatines žinias nes klaidos akis bado. Taip kad siulyciau daugiau nesivargint kuriant tokius ŠEDEVRUS.

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
Na,kazachai "straksi",niurzgia ,savo valstybeje.O kokiu "sukilimu" vis "miauksi" musu kai kurie komentuojantys? ..ir vis "ta pati dainele--jiems landsberg.. ?! Turime puikia Nepriklausoma Valstybe -PAGARBA!!mums kurie ejome ,siekeme,,mus organizavo savi protingi, Atgimimo Zmones=PAGARBA JIems!,,,bet vis ishlenda koks grybas is kanapiu !!===jiems reikia sukilimo ,,jiems reikia -kraujo,jie labai"protingi",,,tik leiskime tiems "":grybams" pasireikshti [[pirmyn shunys!!]]] tik jums nepritars 99% Lietuvos pilieciu Cia musu zeme -taiki,cia musu pedos,,, ir nustokite , kaukti hienos , neleisime,,,kad trandys estu tai kas ATKURTA musu zmoniu krauju,protu;;o taikai---visuomet prashome ,,,,,

Trump

Trump portretas
Durneliui Tam Puskvaili,išmok bent elementariai reikštio savo mintis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių