NATO vadovas ragina Serbiją ir Kosovą deeskaluoti konfliktą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ragina Kosovą ir Serbiją deeskaluoti tarpusavio konfliktą.

„Raginu visas puses būti santūrias ir vengti smurto“, - pareiškė jis Briuselyje spaudos konferencijoje su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučićiumi. Nors padėtis vietoje pagerėjo, tačiau esą pirmiausiai Belgrado ir Prištinos atsakomybė yra užkirsti kelią naujai eskalacijai.

Tačiau kartu J. Stoltenbergas pareiškė, kad NATO misija KFOR“ bet kuriuo metu yra pasirengusi įsikišti, jei kils grėsmė stabilumui. Nuo 1999 metų Kosove dislokuotą apsaugos dalinį sudaro beveik 4 000 karių.

Įtampa tarp Serbijos ir Kosovo paaštrėjo prieš maždaug dvi savaites. To priežastis buvo naujos įvažiavimo taisyklės serbams, kurias norėjo įvesti Kosovas. Spaudžiant JAV ir ES, jų įvedimas mėnesiui atidėtas.

ES užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis šį ketvirtadienį pakvietė pokalbių A. Vučićių ir Kosovo ministrą pirmininką Albiną Kurtį. J. Stoltenbergas pareiškė raginąs visas puses būti lanksčias ir konstruktyvias.

Tačiau A. Vučićius pareiškė, kad tikisi sunkių pokalbių. „Mes nesutariame beveik jokiais klausimais“, - sakė jis. Kartu prezidentas atmetė kaltinimus, kad Serbija kišasi į daugiausiai etninių serbų gyvenamą šiaurinę Kosovo dalį. „Mes nieko neprovokavome“, - patikino jis. A. Vučićius pateikė sąrašą su „provokacijomis“, kurias Kosovo institucijos įvykdė prieš serbų mažumą.

Šiandien beveik vien albanų gyvenamas Kosovas iki 1999 metų priklausė Serbijai. Po ginkluoto Kosovo albanų sukilimo NATO oro antskrydžiais privertė Serbijos valstybę pasitraukti. Nuo 1999 metų iki 2008-ųjų provincija buvo valdoma JT laikinosios administracijos. Serbija nepripažįsta Kosovo 2008 metais paskelbtos nepriklausomybės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

WC

WC portretas
Nera cia jokios problemos. NATO dar karta subombarduos serbus.

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
Sunki situacija;sudetingas pietu-slavu +musulmonu regionas.Taika tarp skirtingas RELIGIJ AS praktikuojanciu ,manau,neimanoma ".Kraujo "kershtas!!!! velkasi tose tautose. ...ar religija ar partijos.... tai "duobe" i kur izengus ---privalu mastyti ir veikti ,nebe savo protu ,o "pasiduoti " tos grupuotes "mastymui" O gaila ---tokios grazios valstybes ir zmones puikus bet religine neapykanta tas tautas ""vercia"" zudyti vieniems kitus...o taip norisi TAIKOS ! ! ZEMEJE......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių