Nepaisant Vakarų spaudimo, Bulgarija ir toliau blokuoja Šiaurės Makedonijos narystę ES

Nepaisydama Vakarų spaudimo Bulgarija ir toliau laikosi pozicijos blokuoti Šiaurės Makedonijos narystės Europos Sąjungoje (ES) derybų pradžią.

Praėjus kelioms valandoms po ES kaimynystės ir plėtros eurokomisaro Oliverio Varhelyi (Oliverio Varhelijaus) pokalbio su Bulgarijos pareigūnais, šios šalies premjeras Kirilas Petkovas penktadienį pareiškė, kad jo vadovaujama vyriausybė „nesiims jokių veiksmų, remiantis išoriniu spaudimu“.

Vaizdo kreipimesi į tautą K. Petkovas teigė, kad jo centristinė koalicinė vyriausybė veiks tik remdamasi plačiu nacionaliniu sutarimu. Jis paragino prezidentą Rumeną Radevą sušaukti Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kad būtų aptartas dabartinis dviejų Balkanų kaimynių santykių etapas.

Pasak Sofijos, Šiaurės Makedonija iš dalie nesilaiko 2017 metais abiejų šalių pasirašyto draugystės susitarimo.

Bulgarija nori, kad Šiaurės Makedonija pripažintų bulgarų etninę mažumą savo įstatymuose, tačiau pati nepripažįsta jos teritorijoje gyvenančios makedoniečių mažumos.

K. Petkovas teigė, kad ministrų kabinetas nesiims jokių veiksmų, kol nebus pasiektas sutarimas tarp visų koalicijos partnerių, o parlamentas nepateiks tvirtos pozicijos.

„Tik Nacionalinis Susirinkimas turi galutinį teisėtą mandatą apsispręsti dėl Šiaurės Makedonijos, ir tai turėtų būti visiškai aišku visai Bulgarijos visuomenei ir mūsų užsienio partneriams“, – sakė premjeras.

Po pokalbio telefonu su abiejų šalių lyderiais Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį paragino Bulgariją ir Šiaurės Makedoniją išspręsti ginčą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių