Niujorko meras po išpuolio rabino namuose smerkia „antisemitizmo krizę“

  • Teksto dydis:

Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijas) po išpuolio rabino namuose, kai per Chanukos šventę buvo subadyti penki asmenys, pirmadienį smerkė „antisemitizmo krizę“ Jungtinėse Valstijose.

„Laikome tai krize, – interviu radijui NPR sakė B. de Blasio. – Visoje šalyje auga antisemitizmo problema. Ji įgauna vis smurtingesnę formą.“

Pasak Niujorko mero, atsirado „neapykantos atmosfera“ ir buvo „paleistos neapykantos jėgos“.

„Dalis to yra susijusi su Vašingtono tikrove, dalis – su socialine žiniasklaida“, – sakė jis.

B. de Blasio paskelbė virtinę priemonių šiai problemai spręsti, įskaitant didesnį policijos patruliavimą Niujorko žydų bendruomenėse, papildomas saugumo kameras ir daugiataučius bendruomenių saugumo patrulius.

„Mums jau tapo įpročiu tais atvejais, kai kur nors pasaulyje užpuolama žydų bendruomenė, pastiprinti svarbias žydų bendruomenės vietas Niujorke, – sakė meras. – Tačiau dabar tai darome daug didesniu mastu, ypač Brukline, kur yra svarbiausios pažeidžiamos vietos.“

Niujorko valstijoje vėlų šeštadienio vakarą rabino name, kur dešimtys žmonių buvo susirinkę švęsti Chanukos, įsibrovėlis mačete subadė ir sužeidė penkis žmones. Sekmadienį įtariamajam Niujorko teisme buvo pateikti penki kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti.

Išpuolis buvo įvykdytas rabino Chaimo Rottenbergo (Chaimo Rotenbergo) name Niujorko valstijos Roklando apygardos Ramapo miesto Monsėjaus gyvenvietėje.

Roklando apygardos žydų bendruomenė procentiškai yra didžiausia tarp visų JAV apygardų: 90 tūkst. Roklando žydų sudaro 31,4 proc. gyventojų.

37 metų įtariamasis Graftonas Thomasas (Graftonas Tomasas) buvo areštuotas dvi valandos po išpuolio, savo automobilyje už maždaug 50 kilometrų. Pranešama, kad jis tuo metu vis dar buvo išsitepęs krauju.

Laikraštis „The New York Times“ citavo įtariamojo draugę Taleeą Collins (Teiliją Kolins) ir jo pastorę Wendy Paige (Vendi Peidž), sakiusias, kad G. Thomasas serga psichikos liga.

Pernai baltųjų viršenybės šalininkas sinagogoje Pitsberge Pensilvanijoje nušovė 11 žmonių. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi ataka prieš JAV žydų bendruomenę.

Anksčiau šį mėnesį šeši žmonės, įskaitant du įtariamus užpuolikus, žuvo šaudant košerinio maisto prekių parduotuvėje Naujajame Džersyje. Pasak pareigūnų, šį išpuolį iš dalies paskatino antisemitizmas.

Balandžio mėnesį paskelbtoje pilietinių teisių grupės „Anti-Defamation League“ (Kovos su šmeižtu lyga) ataskaitoje sakoma, kad  2018 metais buvo įvykdyta 1 879 antisemitiniai išpuoliai ir šis skaičius beveik prilygo 2017-ųjų rekordui.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad amerikiečiai „privalo visi susiburti ir kovoti su pikta antisemitizmo rykšte, stoti prieš ją ir ją išnaikinti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zydu draugas

Zydu draugas  portretas
Zydai nera kritiski savo atzvilgiu niekaip negali prisipazinti savo nusikaltimu 1917 m per suruosta revoliucija per ukrainoje holodomora kur dar kinija uzkresta komunizmu siaures koreja kambodzia kur raudonieji kmerai iszude milijonus zmoniu kur dar nikaraguva cile kur tik komunizmas marksizmas ten milijonai auku korupcija chaosas finansiniai nusikaltimai siai judo nacistinei sektai neegzistuoja jokia morale isskirus bet kokia kaina naudos gavimas

Anonimas

Anonimas portretas
Na...bet rabino namuose šventė,tai kaip ir neerzino amerikiečių...O tai kas būtų,jei pagrindinėj miesto aikštėj demonstruotų savo chanuką?Nereikia būti akiplėšomis,ir privalo gerbti tos valstybės žmones ir jų papročius,religiją,o tai gali baigtis dar blogiau.

...

... portretas
Lyg amerikiečiai neturėtų teisės gintis... :s
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių