Norvegija atsiprašė gėjų, praėjus beveik 50 metų po homoseksualumo dekriminalizavimo

Norvegijos vyriausybė trečiadienį oficialiai atsiprašė homoseksualų, artėjant 50-osioms homoseksualumo dekriminalizavimo metinėms šioje Šiaurės Europos valstybėje.

„Noriu atsiprašyti Norvegijos vyriausybės vardu už tai, kad homoseksualūs asmenys buvo laikomi nusikaltėliais ir persekiojami Norvegijos valdžios pareigūnų“, – Norvegijos premjeras Jonas Gahras Store (Jonas Gahras Stiorė) sakė per viešą renginį, surengtą kartu su teisių gynėjų grupėmis.

Vyriausybės duomenimis, 1902–1950 metais Norvegijoje už lytinius santykius su tos pačios lyties asmenimis buvo nuteista 119 vyrų. Atitinkamas Baudžiamojo kodekso straipsnis buvo panaikintas 1972 metų balandžio 21 dieną.

Už lytinius santykius tarp vyrų buvo numatyta įkalinimo bausmė, o jų kriminalizavimas prisidėjo prie homoseksualų stigmatizavimo kitose visuomenės dalyse.

„Įstatymas turėjo didelę simbolinę reikšmę ir lėmė, kad homoseksualūs asmenys buvo smerkiami, diskriminuojami, šmeižiami ir šantažuojami“, – sakoma vyriausybės pranešime.

„Žmonių laikymas nusikaltėliais ir jų baudžiamasis persekiojimas už jų intymų gyvenimą, sveikų žmonių medicininis gydymas, karjeros ir darbo galimybių atėmimas yra rimti mūsų vertybių pažeidimai“, – priduriama jame.

Teisių aktyvistai palankiai įvertino oficialų atsiprašymą, tačiau nurodė sritis, kuriose reikia nuveikti daugiau, įskaitant  konversijos terapijos draudimo arba trečios neutralios lyties įvedimą.

„Daugeliui iš mūsų tai gali būti per vėlu ir per mažai. Mes žinome, kad daug žmonių gyveno ir tebegyvena savo gyvenimus, pažymėtus šia stigma“, – televizijai TV2 sakė gėjų teises ginančios grupės lyderis Inge Alexanderas Gjestvangas (Ingė Aleksandras Jestvangas).

Remiantis 2020 metais Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų asociacijos (ILGA) paskelbta ataskaita, homoseksualumas yra uždraustas 69 šalyse, 11 iš jų už homoseksualius santykius gresia mirties bausmė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
dar lyžtelk pedalams...

Kada atsiprašys tėvų

Kada atsiprašys tėvų portretas
Iš kurių atėmė vaikus. Yra vaikų,kurie dėl to nusižudė, bet apie tai nešnekama.

Kodėl

Kodėl portretas
Tik gėjų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių