NVO ragina JT išrinkti „drąsų“ vyriausiąjį žmogaus teisių komisarą

Žmogaus teisių grupės trečiadienį paragino surengti greitą ir atvirą kito Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro skyrimo procesą, ragindamos surasti „drąsų“ kandidatą, kuris galėtų pasipriešinti galingosioms šalims.

Daugiau nei 60 nevyriausybinių organizacijų, įskaitant „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“, nusiuntė atvirą laišką Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui), nurodydamos, ko tikisi iš kito JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro.

Praėjusią savaitę JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) pareiškė, kad nesieks antros kadencijos šiose pareigose. Jos mandatas baigiasi rugpjūčio 31 dieną, tačiau kol kas A. Guterresas neužsiminė, ką yra numatęs į jos vietą.

Žmogaus teisių grupių teigimu, paskyrimas turėtų būti „atviras, skaidrus ir pagrįstas nuopelnais“. Jos taip pat pabrėžė, kad skiriant naują JT žmogaus teisių vadovą turėtų būti konsultuojamasi su nepriklausomomis teisių organizacijomis ir aktyvistais.

Jų teigimu, „būtina, jog šis procesas vyktų greitai“.

Organizacijos taip pat apibrėžė, kokio kandidato jos norėtų. Jos užsiminė pageidaujančios, kad ateityje būtų atsisakyta santūraus ir diplomatiško M. Bachelet stiliaus.

„Vyriausiojo komisaro vaidmuo – būti svarbiausiu žmogaus teisių gynėju pasaulyje, o ne diplomatu ar politiniu pasiuntiniu“, – rašoma atvirame laiške.

„Solidarumo su aukomis demonstravimas ir viešas pažeidimų įvardijimas turėtų būti svarbesni už draugišką dialogą su vyriausybėmis“, – sakoma jame.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fortuna

Fortuna portretas
Kada fasistines maskolijos zemes bus ismestos is JT, kaip agresore ir nusikaltele? Ar tokiems vieta tarp zmoniu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių