„Oath Keepers“ lyderis teigė neketinęs šturmuoti JAV Kapitolijaus

  • Teksto dydis:

Kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Oath Keepers“ įkūrėjas Stewartas Rhodesas (Stiuartas Roudzas) pirmadienį teismo posėdyje paneigė, kad jo organizacija 2021 metų sausio 6-ąją planavo įvykdyti JAV Kapitolijaus šturmą, ir įsiveržusius į pastatą asmenis pavadino „kvailais“.

Apklausiamas prokurorų jis prisipažino, kad praeityje priešinosi valdžios institucijoms ir palaikė pilietinį nepaklusnumą valdžiai.

Tačiau jis tvirtino nepadaręs nieko neteisėto tą dieną, kai tuometinio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkai įsiveržė į JAV Kongreso būstinę, ir pasmerkė tuos savo grupės narius, kurie „nesilaikė misijos“ bei įžengė į pastatą.

S. Rhodesas, teisiamas kartu su kitais keturiais asmenimis dėl sąmokslo rengti ginkluotą sukilimą prieš JAV vyriausybę, atmetė Teisingumo departamento prokurorės Kathryn Rakoczy (Katrin Rakoči) apklausą.

Ji siekė įrodyti, kad Joe Bidenui (Džo Baidenui) nugalėjus D. Trumpą 2020 metų lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose, jis planavo atsivežti savo grupę į Vašingtoną, kad prievarta būtų panaikinti balsavimo rezultatai.

Akies raištį nešiojantis buvęs karys ir Jeilio teisės mokyklos absolventas teisme teigė, kad apie 100 jo grupuotės narių sausio 6-ąją buvo Vašingtone tik tam, kad užtikrintų mitinguotojų ir mitingo pranešėjų saugumą.

„Tą dieną įeiti į Kapitolijų dėl kokių nors priežasčių nebuvo mūsų misijos dalis“, – sakė S. Rhodesas.

K. Rakoczy pateikė gausų kiekį tekstinių žinučių tarp R. Rhodeso ir jo sekėjų – jose buvo raginama imtis veiksmų, jei pats D. Trumpas to nepadarys, kad sausio 6 dieną Kongresas nepatvirtintų J. Bideno naujuoju prezidentu.

Ji dar labiau pakurstė įtampą nurodydama, kad grupės lyderis kartu su kitais jos nariais jau nuo seno sunkiai ginkluoti pasirodo neramiose, teisėsaugos įsikišimą lemiančiose situacijose.

Ji taip pat pažymėjo, kad pakeliui į Vašingtoną, kur vyko sausio 6-osios renginys, vyras už 17 tūkst. JAV dolerių (16,9 tūkst. eurų) įsigijo ginklų ir šaudmenų bei pareiškė pasekėjams, kad „galutinė gynyba – tai mes ir mūsų šautuvai“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių