Pastarieji septyneri metai buvo šilčiausi per stebėjimų istoriją

Pastarieji septyneri metai buvo „akivaizdžiai šilčiausi“ pasaulyje per visą stebėjimų istoriją, pirmadienį pranešė Europos Sąjungos klimato stebėsenos tarnyba, augant nerimui dėl rekordinės metano koncentracijos atmosferoje staigaus padidėjimo.

Daug pasaulio šalių pastaraisiais metais patyrė stichinių nelaimių, susijusių su klimato kaita. Tarp tokių buvo milžiniški krūmynų ir miškų gaisrai Australijoje ir Sibire, tūkstantį metų nematyta karščio banga Šiaurės Amerikoje ir didžiulės liūtys, sukėlusios masinių potvynių Azijoje, Afrikoje, JAV ir Europoje.

ES Koperniko klimato kaitos tarnyba (C3S) savo naujausioje metinėje ataskaitoje patvirtino, kad 2021-ieji pratęsė nuo 2015-ųjų registruojamų šilčiausių metų grandinę.

Praėję metai buvo penkti šilčiausi metai pasaulyje per visą stebėjimų istoriją ir nedaug šiltesni už 2015 ir 2018 metus. Oro temperatūros tikslūs stebėjimai vykdomi nuo XIX a. vidurio.

Vidutinė praėjusių metų temperatūra buvo 1,1–1,2 Celsijaus laipsnio aukštesnė už 1850–1900 metais registruotą temperatūrą, nurodė C3S.

Aukštesnė temperatūra registruota nepaisant vėsinančio natūralaus meteorologinio reiškinio „La Nina“ poveikio.

Apskritai, stebėsenos tarnyba nustatė, kad pastarieji septyneri metai „buvo akivaizdžiai šilčiausi metai (stebėjimų) istorijoje“.

„2021-ieji buvo dar vieni ekstremalių temperatūrų metai su karščiausia vasara Europoje, karščio bangomis Viduržemio jūros regione, jau nekalbant apie precedento neturinčias aukštas oro temperatūras Šiaurės Amerikoje“, –  sakė C3S direktorius Carlo Buontempo (Karlas Buontempas).

„Šie įvykiai akivaizdžiai primena, kad reikia keisti mūsų įpročius, imtis ryžtingų ir veiksmingų žingsnių kuriant tvarią visuomenę ir siekti į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekio mažinimo“, – nurodė jis.

Metano koncentracijos didėjimas

Stebėdama planetą šildančių dujų – anglies dvideginio ir metano – koncentraciją atmosferoje C3S nustatė, kad šių dujų koncentracija išaugo ir nėra požymių, kad ateityje ji galėtų mažėti.

Metano koncentracija atmosferoje „labai smarkiai“ pakilo ir pasiekė rekordą – maždaug 1 876 milijardinių dalių (ppb).

Jos augimo rodikliai 2020 ir 2021 metais buvo atitinkamai 14,6 ppb ir 16,3 ppb per metus. Tai yra daugiau nei dukart daugiau už vidutinį metinį metano koncentracijos lygio augimą per ankstesnius 17 metų.

Tačiau atsižvelgiant į daugybę šiam augimui įtakos turinčių žmogaus veiklų ir natūralių priežasčių, sunku tiksliai nustatyti, kodėl pastaraisiais metais augimas buvo toks didelis, nurodė C3S.

Metanas (CH4) yra antros pagal svarbą šiltnamio efektą skatinančios dujos po anglies dvideginio.

Metanas atmosferoje išsilaiko daug trumpiau negu anglies dvideginis, bet jis daug veiksmingiau sulaiko šilumą.

Natūralus metano išlakų šaltinis yra šlapynės. Be to, šių dujų išsiskiria dėl žmogaus veiklos, įskaitant gamtinių dujų ir naftos produktų gamybą, kalnakasybą, taip pat ryžių, gyvulių auginimą ir jų mėšlą.

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) koncentraciją stebinčio Koperniko atmosferos stebėjimo tarnybos direktorius Vincent'as-Henri Peuchas (Vensanas Anri Pešas) nurodė, kad šių stebėjimų rezultatai yra iš esmės svarbūs, siekiant išvengti „klimato katastrofos“.

Sumažinus į orą patenkančio metano kiekį, greitai sulėtėtų temperatūros kilimas ir būtų sumažintas atotrūkis tarp Paryžiaus susitarime numatyto tikslo apriboti klimato atšilimą iki 1,5 Celcijaus laipsnio ir 2,7 Celsijaus laipsnio atšilimo, prie kurio artėjame, net jeigu visos šalys gerbtų savo įsipareigojimus mažinti išmetamo anglies dvideginio kiekius.

Tai skatina politikos formuotojus ieškoti greičiausių būdų, kaip mažinti išmetamųjų teršalų kiekį.

Praėjusiais metais vykusioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP26 maždaug šimtas valstybių prisijungė prie iniciatyvos, kuria siekiama šį dešimtmetį bent 30 proc. sumažinti į atmosferą patenkančio metano kiekį. Pažymėtina, kad Kinijos tarp jų nėra.

Naftos ir dujų pramonė turi didžiausią potencialą greitai mažinti išmetamųjų teršalų kiekį, ypač nustatant ir šalinant dujų nuotėkius gamybos ir transportavimo metu.

Nors gali atrodyti, kad pasaulinis atšilimas yra laipsniškas, jo poveikis ekstremaliems reiškiniams yra „dramatiškas“, sakė Jungtinės Karalystės Nacionalinio atmosferos mokslų centro tyrėjas Rowanas Suttonas (Rovanas Satonas).

„Rekordinius 2021 metų įvykius, tokius kaip karščio banga Kanadoje ir potvyniai Vokietijoje, turėtume vertinti kaip smūgį į veidą, kuris turėtų pažadinti politikus ir visuomenę ir leisti jiems pamatyti nepaprastąją klimato padėtį“, – sakė jis Mokslo žiniasklaidos centrui.

„Be to, nuolat didėjanti šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracija atmosferoje rėkte rėkia, kad reikia imtis pagrindinių ją sukeliančių priežasčių“, – nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SAKOTE ŠILTĖJA?...

SAKOTE ŠILTĖJA?... portretas
Gimiau prie Stalino, gyvenau prie Chruščiovo, Brežnevo, Gorbačiovo...šiandien gyvenu prie landsbergių dinastijos...klimatas šiltėja, o tokios sąskaitos tik už šildymą - 160 eurų, dar neturėjau...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių