Paviešintos slaptos J. Bideno kelionės į Kyjivą detalės

  • Teksto dydis:

Apie 5 val. Ukrainoje praleidęs JAV prezidentas Joe Bidenas išvyko į Lenkiją. Pirma kelionės dalis – 10 valandų traukiniu iš Kyjivo į Peremislį – Lenkijos miestą, esantį už 20 km nuo Ukrainos sienos. Ten persėdo į lėktuvą ir išskrido į Varšuvą. Viešnagė Kyjive buvo slapta ir netikėta, bet apie planuojamą 2 dienų vizitą Baltieji rūmai paskelbė vasario pradžioje, pasakojama LNK reportaže.

Varšuvoje prie Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos šiandien prisijungė kiti Bukarešto devyneto šalių vadovai. Tarp jų ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Taip pat susitikime dalyvauja NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Turime daug iššūkių, bet tikiu, kad kartu galime juos įveikti ir dar labiau plėtoti savo partnerystę“, – kalbėjo J. Bidenas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bukarešto devynetas tikisi didesnio Amerikos įsitraukimo stiprinant rytinį Aljanso flangą – išorinę NATO sieną.

„Mes norime daugiau atgrasymo ir daugiau gynybos, kad būtų sutelkta daugiau JAV karių Europoje, ypač rytiniame NATO flange. Mes kalbame ir apie oro gynybos pastiprinimą“, – teigė prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Mes norime daugiau atgrasymo ir daugiau gynybos, kad būtų sutelkta daugiau JAV karių Europoje, ypač rytiniame NATO flange. 

 

Į Vilnių, NATO viršūnių susitikimą, J. Bidenas atvyks liepą. Anot prezidentūros, pasiruošimas šiam susitikimui Lenkijoje taip pat bus aptartas. Bus kalbama ir apie didesnę paramą Ukrainai. Varšuvoje gatvėse matėsi žinučių – plakatų su užrašais: „Pone, J. Bidenai, duok Ukrainai E-16“.

„Prezidentas G. Nausėda ne kartą yra pasakęs, kad ir naikintuvai neturėtų būti raudona linija“, – komentavo A. Skaisgirytė.

Amerikiečių transliuotojui CNN G. Nausėda tai pakartojo.

„Labai svarbu peržengti šias raudonas linijas, kurios yra mūsų galvose ir realybėje iš tikrųjų neegzistuoja. Galbūt Rusija kartais bando braižyti šias linijas už mus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jau paviešintos itin slaptos  JAV prezidento kelionės į Kyjivą detalės. J. Bidenui patinka pasakoti, kaip jis mėgdavo važinėti traukiniu tarp Vašingtono ir namų Delavero valstijoje, kai jis buvo senatorius. Bet tokio vizito dar nėra turėjęs joks Amerikos prezidentas. Anot diplomatų, – pabuvojo karo zonoje, kur nebuvo pajėgumų apsaugoti oro erdvę.

Sekmadienį, 4 val. ryto, J. Bidenas ir jo apsaugininkai, nedidelė medikų komanda, artimi patarėjai ir tik du žiniasklaidos atstovai išsiruošė į 24 valandų kelionę. Mažesniu nei įprastai lėktuvu delegacija skrido iš Vašingtono į amerikiečių karinę bazę Ramšteine. Vokietijoje. Ten pasipildė degalų. Visą laiką lėktuvo langai buvo uždengti. Iš ten – į Lenkiją. O tada – jau traukiniu į Kyjivą.

„Taip pat informavo apie papildomą 500 milijonų dolerių paramos paketą, kuri bendrai sudėjus dabar jau siekia apie  20 milijardų JAV dolerių“, – sakė diplomatas Vygaudas Ušackas.

Įprastai su Amerikos prezidentu keliauja gausus būrys žurnalistų, bet šįkart leista – tik vienam žurnalistui ir vienam fotografui. Jie buvo prisaikdinti niekam nepasakoti, iš jų kelionės metu buvo paimti telefonai, kurie grąžinti tik tada, kai J. Bidenas buvo Kyjive. Rusiją apie planuojamą vizitą Vašingtonas įspėjo tik likus kelioms valandoms iki kelionės.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeJoe BidenasKyjivasvizitasLenkijaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių