Pietų Korėjoje po dvejų metų pertraukos surengtos „Pride“ eitynės

Pietų Korėjos sostinėje tūkstančiai LGBTQ teisių šalininkų žygiavo šeštadienį lydimi stiprios policijos apsaugos ir šventė po dvejų metų pertraukos mieste surengtas „Pride“ eitynes.

Gausios policijos pajėgos pasitelktos, nes netoliese esančiose gatvėse susirinko bažnyčios palaikomi protestuotojai, kurie išryškino įtampą dėl seksualinių mažumų teisių itin konservatyvioje šalyje.

Vis dėlto, šeštadienio popietės duomenimis, didelių incidentų nebuvo.

Parado, kuriuo skatinta užtikrinti lygias teises LGBTQ žmonėms, dalyviai, apsigobę pečius vaivorykštės spalvų vėliavomis ar mojuojantys jomis, džiūgavo per kalbas ir mėgavosi muzika, sklindančia iš priešais miesto rotušę pastatytos scenos.

Vėliau, lyjant lietui, jie iškėlė skėčius ir žygiavo į verslo rajoną miesto centre, ragindami priimti įstatymus, draudžiančius diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos.

Aktyvistai jau seniai pabrėžia, kad reikia tokių teisės aktų, be to, Pietų Korėjoje tebėra neteisėtos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Vienas konsultantas ir aktyvistas, prisistatęs Joy (Džojumi), naujienų agentūrai AFP sakė, kad džiaugiasi galėdamas švęsti „Pride“, tačiau pažymėjo, kad „Pietų Korėjos visuomenė dar turi nueiti ilgą kelią“, kad pripažintų LGBTQ žmonių teises.

„Visada esame tokioje situacijoje, kad mūsų egzistavimas neigiamas, – sakė jis. – Svarbu sugebėti parodyti, kad mes egzistuojame, net jei tai tik viena diena.“

„Kasdien gyvename apsimesdami, kad nesame kitokie, bet šiandien galime būti savimi, pasitikėti savimi, dėvėti drabužius, kuriuos norime dėvėti, ir laikytis už rankų su savo mylimaisiais“, – AFP sakė „Pride“ dalyvė ir aktyvistė Kim Hyun-jung (Kim Hjundžung).

Svarbu sugebėti parodyti, kad mes egzistuojame, net jei tai tik viena diena.

Raginimas atkreipti dėmesį į diskriminaciją

Policija atskyrė „Pride“ eitynių dalyvius nuo konservatyvių pažiūrų krikščionių protestuotojų, kurių taip pat susirinko tūkstančiai ir kurie žygiavo gretimomis gatvėmis.

Šie protestuotojai laikė plakatus ir skandavo šūkius prieš homoseksualumą, o jų lyderis į mikrofoną šaukė maldas, prašydamas, kad „Dievas gelbėtų Korėjos Respubliką nuo antidiskriminacinių įstatymų“.

Kai kurie protestuotojai smerkė Seulo merą konservatorių Oh Se-hooną (O Sehuną), kad šis neuždraudė „nepadoraus“ „Pride“ parado.

LGBTQ teisių aktyvistai taip pat nepatenkinti Oh Se-hoonu, kuris praėjusią savaitę duodamas interviu krikščioniškam laikraščiui sakė, kad nuo kitų metų miestas gali uždrausti „Pride“ renginiui naudotis rotušės aikšte, jei šių metų renginio dalyviai „demonstruos nepadorią medžiagą arba pernelyg apnuogins savo kūnus“.

„Kas žino, gal Seulo rotušės darbuotojai dabar nešiojasi liniuotes, bandydami nustatyti, ar mūsų sijonai nėra per trumpi, – nuo scenos kalbėjo LGBTQ teisių aktyvistas Bae Jin-gyo (Bė Džingjo). – Seulo miesto valdžia turėtų stebėti ne mūsų sijonų ilgį ar tai, ką mes dėvime, o mus supančią diskriminacijos aplinką.“

Policija dar nepateikė duomenų, kiek žmonių susirinko Seulo centre, tačiau anksčiau prognozavo, kad „Pride“ eitynėse ir kontrproteste iš viso dalyvaus apie 40 000 žmonių.

2020 ir 2021 metais „Pride“ eitynės Seule nevyko dėl galiojusių griežtų kovos su COVID-19 priemonių.

„Nėra savaime suprantamas dalykas“

Šeštadienio eitynėse dalyvavo nemažai užsienio diplomatų.

Naujosios Zelandijos ambasadorius Philipas Turneris (FIlipas Terneris), kuris scenoje pasirodė kartu su savo partneriu Hiroshi Ikeda (Hirošiu Ikeda), sakė miniai, kad „kiekvienas turi turėti galimybę gyventi laisvai ir išdidžiai“.

Europos Sąjungos ambasadorė Maria Castillo Fernandez (Marija Kastiljo Fernandes) savo ruožtu pažymėjo, kad šis susibūrimas „šiandien yra dar aktualesnis ir svarbesnis, nes žmogaus teisės pasaulyje nėra savaime suprantamas dalykas“.

Tuo metu naujasis JAV ambasadorius Philipas Goldbergas (Filipas Goldbergas) susirinkusiesiems pažadėjo, kad JAV „kartu su jais kovos už lygybę“.

Protestuotojų stovykloje A. Goldbergas buvo konkrečiai įvardytas vardu, kai kurie iš jų laikė plakatus, kuriuose teigė, kad jis yra gėjus, ir kaltino JAV ambasadą „griaunant abiejų šalių aljansą“.

Keletas kalbėtojų, įskaitant Norvegijos ambasadorių Frode Solbergą (Frodę Soldbergą), savo pastabose užsiminė apie prieš „Pride“ protestuojančias grupes.

„Pirmą kartą čia buvau 2018 metais,.. o šiandien mus supančios jėgos rodo, kad ši kova vis dar labai svarbi“, – sakė jis, ragindamas susirinkusiuosius „išlikti drąsius, išlikti išdidžius“.


Šiame straipsnyje: Pietų KorėjaPrideLGBT

NAUJAUSI KOMENTARAI

To kodėl

To kodėl portretas
Paklausk krivicko, jis organizuoja tradicinių porų eitynes

Kodėl

Kodėl portretas
Reikia tų eitynių? Gal kas žino?

Jūstik

Jūstik portretas
Leiskit leiskit tas eitynes Tuoj normalių neliks bus tik čiken koko
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių