Po D. Medvedevo žodžių – Italijos spaudos įspėjimai

Italijos pagrindiniai laikraščiai penktadienį pirmuosiuose puslapiuose įspėjo dėl įtariamo Rusijos kišimosi į artėjančius rinkimus, reaguodami į buvusio Kremliaus šeimininko komentarus, kuriuose europiečiai raginami „nubausti“ savo „kvailas“ vyriausybes.

Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį paragino europiečius „ne tik pasipiktinti savo vyriausybių veiksmais, bet ir pareikalauti iš jų atsakomybės bei nubausti už akivaizdžią kvailystę“.

„Veikite, Europos kaimynai! Netylėkite! Reikalaukite atsakomybės!“ – pareiškė jis platformoje „Telegram“.

Po D. Medvedevo komentarų laikraščių „Repubblica“ ir „Il Messaggero“ pirmieji puslapiai perspėjo dėl Rusijos „kišimosi“, o laikraštis „Corriere della Sera“ teigė, kad Maskva prieš balsavimą „sujudino“ politinius vandenis.

Darbą baigianti ministro pirmininko Mario Draghi (Marijaus Dragio) vyriausybė pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir teikia Kyjivui karinę ir humanitarinę paramą.

Tačiau padėtis gali pasikeisti po tikėtinos dešiniųjų aljanso pergalės rugsėjo 25 dieną įvyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Nors Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) vadovaujama partija „Italijos broliai“ remia Ukrainą, Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) „Lyga“ ir Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) „Forza Italia“ jau seniai puoselėja glaudžius ryšius su Rusija ir jos prezidentu Vladimiru Putinu.

Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) apkaltino M. Salvini ir kitus lyderius nesugebėjus pasmerkti, pasak jo, aiškaus Rusijos kišimosi.

Italijos centro kairiosios Demokratų partijos (PD) vadovas Enrico Letta (Enrikas Leta) sakė, kad Maskva bando „pakeisti Italijos užsienio politiką, kuri nuo pat pradžių aiškiai palaikė Europos Sąjungos ir NATO pusę“.

E. Letta taip pat paragino M. Salvini vadovaujamą „Lygą“ nutraukti bendradarbiavimo paktą su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“, kurį ji pasirašė 2017 metais.

Ilgą laiką V. Putinu žavėjęsis M. Salvini, kadaise net dėvėjęs marškinėlius su Rusijos lyderio atvaizdu, penktadienį bandė teisintis, kad jis „daug metų nebuvo Rusijoje“.

„Rusija neturi nė menkiausios įtakos Italijos rinkimams“, – sakė jis žurnalistams Milane.

D. Medvedevas, kuris 2008–2012 metais buvo simboliškai pakeitęs V. Putiną prezidento poste, dabar yra Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas, tačiau manoma, kad jis neturi didelės įtakos Rusijos politikai.

Įtarimai dėl Maskvos kišimosi į rinkimus nėra naujiena. Liepos mėnesį Rusija atmetė „keistus“ kaltinimus dėl kišimosi į Italijos rinkimų kampaniją, kuriuos Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pavadino tik „nuvalkiotu mitu“.


Šiame straipsnyje: Dmitrijus MedvedevasItalijakaras Ukrainojerinkimai Italijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių