Prancūzų ministras žada greitinti ES atsaką į Kinijos spaudimą Lietuvai

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) sako, kad Paryžius stengsis pagreitinti Europos Sąjungos (ES) atsaką į Kinijos spaudimą Lietuvai dėl gilėjančių ryšių su Taivanu.

Europos Komisija šiuo metu rengia vadinamąją kovos su prievartos veiksmais priemonę (angl. EU anti-coercion instrument), ja norima suteikti daugiau svertų ES ginčuose dėl prekybos.

Prancūzijos diplomatijos vadovas tikisi, jog Paryžiaus pirmininkavimas ES Tarybai paskatins šią priemonę priimti greičiau.

„Prancūzijos pirmininkavimas bus skirtas pagreitinti teksto (parengimą – BNS)“, – žurnalistams po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Breste, Prancūzijoje, sakė J.-Y. Le Drianas.

„Šiandien, ir ne pirmą kartą, mes reiškiame solidarumą su Lietuva ir smerkiame Kinijos prievartą“, – teigė jis.

ES užsienio politikas vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) taip pat sakė, kad per ministrų diskusiją Bendrijos narės „pareiškė didelį solidarumą su Lietuva“.

Šiandien, ir ne pirmą kartą, mes reiškiame solidarumą su Lietuva ir smerkiame Kinijos prievartą.

„Mes diskutavome, kaip aktyviai galėtume spausti (Kiniją – BNS) (...) dėl šios krizės deeskalavimo“, – kalbėjo J. Borrellis.

Pernai Lietuvos įmonės pranešė apie įvairius prekybos su Kinija apribojimus, šaliai leidus Vilniuje atsidaryti Taivaniečių atstovybę. Šį veiksmą Pekinas palaikė Lietuvos parama Taivanui bandant veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Lietuvos pareigūnai įvairius kinų ribojimus pavadino nepaskelbtomis Pekino sankcijomis, nors pati Kinija neigia, kad valstybė organizuoja kokius nors ekonominius ribojimus.

Kinija Lietuvą ragina pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą. Pekino teigimu, tai leistų imtis dvišalių santykių normalizavimo. Ekspertų vertinimu, kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Tuo metu Lietuvos pareigūnai teigia, kad Vilnius turi teisę į pasirinktą atstovybės pavadinimą, kuris atliepia saloje gyvenančių žmonių identitetą.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šią savaitę pabrėžė, jog Lietuva nekeitė ir nekeičia savo politikos Kinijos atžvilgiu, o pastarosios taikomas ekonomines sankcijas pavadino greičiausiai neteisėtomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bezdalais ir varlių kojelėmis.

ir kiek

ir kiek portretas
mum kainuos ta prancuzu ministro parama? kuo parems? pezalais ar bezdalais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių