P. Porošenka: siekis įstoti į NATO – Ukrainos strateginis tikslas

  • Teksto dydis:

Narystė NATO išlieka Ukrainos strateginis tikslas, antradienį pareiškė prezidentas Petro Porošenka ir pridūrė, kad konflikto su prorusiškais separatistais šalies rytuose nepavyks išspręsti karinėmis priemonėmis.

„Pasiekėme precedento neturintį lygį ir kaip niekad glaudžiai bendradarbiaujame su Aljanso šalimis narėmis, o šį (bendradarbiavimą) didinsime, plėsime ir gilinsime, kol visiškai atitiksime narystės standartus. Noriu pabrėžti, kad šis mūsų kelias – nepajudinamas, kaip Šiaurinė žvaigždė nakties padangėje“, – skaitydamas savo metinį pranešimą Aukščiausioje Radoje pareiškė prezidentas.

Pasak P. Porošenkos, per pastaruosius pustrečių metų Ukrainos stojimo į NATO šalininkų šalyje reikšmingai padaugėjo, o dabar jų gerokai daugiau negu narystės priešininkų.

„Vis dėlto šis klausimas yra vertinamas gana skirtingai atskiruose makroregionuose“, – pripažino jis.

Prezidentas pabrėžė, kad Aljanso šalys nesutaria dėl Ukrainos narystės perspektyvų.

„Taip, formaliai durys atvertos. Tačiau jos su jutikliu ir gali užsidaryti, jeigu bus pernelyg staigiai artinamasi. Todėl kiekvienas mūsų žingsnis turi būti apgalvotas ir iš anksto apskaičiuotas, kad nenutiktų kaip nutiko su Narystės veiksmų planu (NVP)“, – sakė P. Porošenka.

Visgi jis pažymėjo, kad dabar šioje srityje daroma „gerokai daugiau negu pagal 2008-ųjų redakcijos NVP projektą“.

Kalbėdamas apie Rytų Ukrainoje besitęsiantį konfliktą su Maskvos remiamais separatistais ir Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, P. Porošenka sakė įstatymų leidėjams, kad padėtį normalizuoti ir atkurti šalies vientisumą įmanoma tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, paremtomis kariuomenės galia.

„Suvokiame, kad teritorinio vientisumo problemos karinis sprendinys neegzistuoja – tai akivaizdu, – aiškino jis. – Vienintelis būdas sureguliuoti (padėtį) ir atkurti teritorinį vientisumą – politinis ir diplomatinis, remiantis armijos gynybos pajėgumais.“

Pasak P. Porošenkos, Kijevas yra suinteresuotas tęsti taikos derybas „Normandijos formatu“ – dalyvaujant Ukrainai, Rusijai, Vokietijai ir Prancūzijai.

„Realaus, o ne formalaus teritorinio vientisumo atkūrimas, Donbaso okupuotosios dalies gyventojų reintegracija Ukrainoje ir viso Donbaso grąžinimo Ukrainai procesas bus nelengvas, skausmingas ir ilgas, – pabrėžė jis.

„Kelias į šio proceso pradžią, mūsų ir mūsų partnerių bendra nuomone, atveria tik Minsko (taikos) procesas“, – pridūrė prezidentas.

„Dėl to mes labiau negu kiti esame suinteresuoti jį tęsti – taip pat išsaugoti Normandijos formatą. Bet kokie išpuoliai prieš jį – be kita ko, įvykdyti šalies agresorės (Rusijos) – rezultatų nedavė“, – pažymėjo Ukrainos vadovas.

„Iš principo galime be galo ilgai treniruotis išgalvojant įvairiausius formatus, bet neužmirškite: bet koks formatas prasmingas tik tuomet, jeigu jame dalyvauja Rusija – ir kai jis yra daugiašalis“, – sakė P. Porošenka.

Jis pridūrė, kad Ukrainai pavyko įtikinti savo partnerius, jog prieš imantis bet kokių pastangų normalizuoti padėtį rytiniame regione turi būti pasiekta akivaizdi ir neginčijama pažanga saugumo srityje.

P. Porošenko sakė, kad Rytų Ukrainoje būtinos „tvarios paliaubos, Rusijos karių ir technikos išvedimas iš okupuotų teritorijų, kovotojų nusiginklavimas ir, galiausiai – kad mes kontroliuotume savo pačių sieną“.

Prezidentas taip pat perspėjo Rusiją, kad jai nepavyks sukurti savo „protektorato“ Rytų Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

issilekejus tiesiu taikymu be muilo

issilekejus  tiesiu  taikymu  be  muilo  portretas
y NATO raukus.... kam tie xoxolu pusdurniai reikalingi tam NATO ... jie kels ,,, bliactvas ,,,NATO bus priverstas arba taikyt arba kariaut ... kam NATO galvos skausmas apdurnusiu banderu pavidale ????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių