Prezidentui atsidūrus ligoninėje Čekijoje – porinkiminė nežinia

  • Teksto dydis:

Čekija sekmadienį atsidūrė nežinioje: kitą dieną po visuotinių rinkimų, kuriuos nedidele persvara pralaimėjo premjeras Andrejus Babišas, šalies prezidentas Milošas Zemanas buvo skubiai paguldytas į ligoninės intensyviosios terapijos skyrių.

77-erių prezidentas, kuriam tenka svarbus vaidmuo skiriant būsimą ministrą pirmininką, netrukus po susitikimo su savo ilgamečiu sąjungininku A. Babišu greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į ligoninę, o atvykus atrodė, kad yra be sąmonės, matėsi, kad kažkas laiko jo galvą.

M. Zemano gydytojas patvirtino, kad prezidentas paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių.

A. Babišas tikisi išsilaikyti valdžioje, nors šeštadienį jo populistinis judėjimas ANO pralaimėjo centro dešiniųjų aljansui „Kartu. Šis pareiškė esąs pasirengęs sudaryti daugumos vyriausybę su kita politine grupe.

Tačiau po pirmųjų neoficialių A. Babišo ir M. Zemano derybų pastarojo rezidencijoje netoli Prahos, prezidentas, kuris, pasak vietos žiniasklaidos ir politikų, turi problemų su kepenimis, atsidūrė intensyviosios terapijos skyriuje.

„Šiuo metu pacientas hospitalizuotas Prahos karinėje universitetinėje ligoninėje intensyviosios terapijos skyriuje“, – žurnalistams sakė M. Zemano gydytojas Miroslavas Zavoralis.

Jis pridūrė, kad prezidentas neleido jam atskleisti diagnozės.

M. Zemanas dėl prastos sveikatos balsavo savo oficialiojoje rezidencijoje. Mažiau nei prieš mėnesį jis aštuonias naktis praleido karinėje ligoninėje.

Prezidentūra ištisas savaites slėpė informaciją apie jo ligą ir neteikė jokių detalių.

Dešiniųjų pilietinių demokratų, centro dešiniųjų TOP 09 ir centristų krikščionių demokratų aljansas „Kartu“ surinko 27,79 proc., o A. Babišo partija ANO – 27,12 proc. balsų.

Aljansas 200 vietų parlamente turėtų 108 vietų daugumą kartu su kitu bloku, kurį sudaro Piratų partija ir centristinė partija STAN („Merai ir nepriklausomieji“).

„Kartu“ lyderis Petras Fiala šeštadienį sakė, kad abu aljansai derėsis dėl vyriausybės tik tarpusavyje ir prašys M. Zemano, kad šis pavestų jam formuoti vyriausybę.

„Atrodo, kad abiem demokratinėms koalicijoms pavyks gauti daugumą parlamente, o tai greičiausiai reiškia, kad Babišas turės pasitraukti“, – sakė Brno Masaryko universiteto analitikas Otto Eiblas (Otas Eiblas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių