Princas Harry teisme apkaltino britų bulvarinę spaudą dėl kišimosi į privatų gyvenimą

Princas Harry (Haris) antradienį tapo pirmuoju per daugiau nei 100 metų Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos nariu, davusiu parodymus teisme, ir teigė, kad jo gyvenimas buvo paženklintas nepaliaujamo žiniasklaidos kišimosi.

38-erių princas, padavęs į teismą britų bulvarinio laikraščio leidėją dėl neteisėto informacijos rinkimo, Londono teismui sakė, kad didžiąją gyvenimo dalį iki pat šios dienos patyrė spaudos kišimąsi į asmeninius reikalus.

Jis ir kiti garsūs ieškovai kaltina žiniasklaidos grupę „Mirror Group Newspapers“ (MGN) neteisėta veikla, įskaitant įsilaužimus į telefonus.

Antradienį Harry teisme taip pat pareiškė, kad Jungtinės Karalystės reputacijai pakenkė glaudūs žiniasklaidos ir vyriausybės ryšiai.

„Šiuo metu mūsų šalis pasaulyje vertinama pagal mūsų spaudos ir mūsų vyriausybės būklę, o ji, mano nuomone, yra pačiame dugne“, – sakė jis.

„Demokratijai nesiseka, kai spauda netikrina vyriausybės ir nereikalauja jos atsakomybės, ir vietoje to susitaria dirbti su ja, kad užtikrintų status quo", – teigė princas.

Demokratijai nesiseka, kai spauda netikrina vyriausybės ir nereikalauja jos atsakomybės.

Ši byla yra viena iš kelių, kurias Harry iškėlė britų žiniasklaidos grupėms po to, kai 2020 metų pradžioje atsisakė karališkųjų pareigų ir galiausiai su savo žmona amerikiete Meghan Markle (Megan Markl) persikėlė į Kaliforniją.

Harry advokatas Davidas Sherborne'as (Deividas Šerbornas) Londono teismui pirmadienį sakė, kad apie princą buvo neteisėtai renkama informacija dar vaikystėje, o į jo telefoną ne kartą buvo įsilaužta.

Jis teigė, kad „nė vienas jaunojo princo gyvenimo aspektas nebuvo apsaugotas“ nuo spaudos kišimosi.

Bulvarinių laikraščių „The Mirror“ ir „The Sunday People“ leidėjui MGN atstovaujantis advokatas Andrew Greenas (Endrius Grinas) teigė, kad „nėra jokių įrodymų“, jog buvo klausomasi Harry telefono pokalbių.

Byla prieš MGN grindžiama teiginiais, kad jos bulvariniai leidiniai neteisėtai rinko informaciją, kad gautų istorijų apie Harry ir kitus ieškovus, įskaitant du televizijos muilo operų aktorius ir buvusią vieno komiko žmoną.

Gegužės 10 dieną teismo proceso pradžioje MGN atsiprašė ir pripažino, kad neteisėtai rinko informaciją, taip pat ir apie Harry.

Tačiau ji neigė balso pašto pasiklausymą ir tvirtino, kad kai kurios pretenzijos buvo pateiktos per vėlai.

Teisinės kovos

Harry, kuris yra penktas eilėje į sostą, santykiai su spauda visada buvo audringi. Jis mano, kad žiniasklaida yra atsakinga už jo motinos princesės Dianos mirtį. Diana 1997 metais žuvo per automobilio avariją Paryžiuje, kai ją persekiojo paparacai.

Sausį duodamas interviu televizijai ir atsiminimų knygoje „Atsarginis“ (Spare) Harry užsipuolė kitus karališkosios šeimos narius, kaltindamas juos sąmokslu su spauda.

Balandį teismui pateiktuose dokumentuose Harry teigė, kad karališkoji šeima, kaip institucija, sudarė slaptą susitarimą su vienu Jungtinės Karalystės leidėju, kuris neleido jam pateikti ieškinio. Tai esą siekta, kad karališkoji šeima neatsidurtų liudytojų suole.

Jis taip pat teigė, kad monarchija nori užkirsti kelią „Pandoros skrynios“ atidarymui ir neigiamiems pranešimams, kurie galėtų pakenkti karališkosios šeimos reputacijai.

Princas pažadėjo vadovauti pastangoms priversti pakeisti Didžiosios Britanijos bulvarinę žiniasklaidą, o MGN teismo procesas yra viena iš kelių vykstančių teisinių kovų su spauda.

Tarp jų – bendras ieškinys prieš laikraščio „Daily Mail“ leidėją „Associated Newspapers“ (ANL) dėl įtariamų privatumo pažeidimų.

Kalifornijoje gyvenantis princas kovą netikėtai atvyko į Aukščiausiąjį Teismą išklausyti teisinių argumentų byloje, tačiau asmeniškai parodymų nedavė.

Antradienį bus pirmas kartas, kai aukšto rango karališkosios šeimos atstovas duoda parodymus teisme nuo tada, kai Edwardas VII (Edvardas VII), prieš tapdamas monarchu, dalyvavo 1890 metų šmeižto byloje.

Charleso III sesuo princesė Anne (En) tapo pirmąja dabartinės karališkosios šeimos nare, nuteista už nusikalstamą veiką po to, kai 2002 metais vienas iš jos šunų apkandžiojo du vaikus.

Ji prisipažino kalta dėl nusikaltimo pagal įstatymą dėl pavojingų gyvūnų, todėl jai nereikėjo duoti parodymų teisme.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Manau , kad ir Lietuvoje kažkas turi pasielgti panašiai , nes ''paparacai'' nejaučia ribų .

V,L

V,L portretas
Manau kad šis žmogus dar nežino ka bedaras........Gal ateity to ir gailesis......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių