PSO: Afganistane tymais užsikrėtė dešimtys tūkstančių žmonių, daugės mirčių

  • Teksto dydis:

Per praėjusį mėnesį Afganistane įsisiautėjusį tymų protrūkį užsikrėtė dešimtys tūkstančių žmonių, o daugiau nei 150 žmonių mirė, penktadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), perspėjusi, kad mirčių bus dar daugiau.

JT sveikatos agentūra teigė, kad protrūkis kelia ypač didelį susirūpinimą, nes Afganistanas susiduria su didžiuliu maisto trūkumu ir nepakankama mityba, todėl vaikai yra dar labiau pažeidžiami šios labai užkrečiamos ligos.

„Nuo 2021 metų liepos pabaigos tymų atvejų daugėjo visose provincijose“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris.

Jis sakė, kad pastaruoju metu atvejų skaičius savaitę nuo sausio 24 dienos augo 18 proc., o savaitę po to – 40 proc.

Iš viso sausio mėnesį buvo pranešta apie 35 319 įtariamų tymų atvejų, iš kurių 3 tūkst. buvo patvirtinti laboratoriškai, ir apie 156 mirtis.

91 proc. atvejų ir 97 proc. mirčių buvo tarp vaikų iki penkerių metų.

Ch. Lindmeieris pažymėjo, kad greičiausiai buvo pranešta ne apie visas mirtis nuo tymų ir, manoma, kad šis skaičius didės.

Tymai yra labai užkrečiama liga, kurią sukelia virusas, kuris puola daugiausia vaikus. Sunkiausios komplikacijos yra aklumas, smegenų tinimas, viduriavimas ir sunkios kvėpavimo takų infekcijos.

Naujausias ligos atvejų skaičius išaugo Afganistaną ištikus humanitarinei krizei, kurią pablogino Talibano atėjimas į valdžią rugpjūčio mėnesį, nes Vakarų šalys įšaldė tarptautinę pagalbą ir prieigą prie užsienyje laikomo turto.

Jungtinės Tautos perspėjo, kad pusei šalies gresia maisto trūkumas.

„Nepakankama mityba silpnina imunitetą, todėl žmonės tampa mažiaus atsparūs ir miršta nuo tokių ligų kaip tymai, ypač vaikai“, – sakė Ch. Lindmeieris.

Geriausia apsauga nuo tymų yra visuotinė vakcinacija, o PSO rekomenduoja šalims užtikrinti, kad būtų paskiepyta mažiausiai 95 proc. gyventojų – tai sunkiai pasiekiamas tikslas Afganistano kontekste.

Praėjusį gruodį PSO vykdė skiepijimo kampaniją labiausiai nukentėjusiose vietovėse ir pasiekė 1,5 mln. vaikų, sakė Ch. Lindmeieris. Dabar siekiama gegužę surengti naują kampaniją ir paskiepyti daugiau nei tris milijonus vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Natūrali atranka

Natūrali atranka  portretas
Nieko čia nepadarysi

Baba

Baba portretas
Bet ten ir gimstamumas labai didelis.Kiekvienoje seimoje 15-20 vaiku.Kur skurdas-ten ir ligos.

cinikas

cinikas portretas
tiek vyrų su chalatais ir žmonės masiškai serga. Iš kitos pusės, žmonės kokios zaraznos valdžios norėjo, tokią ir turi. Niekas nesipriešino, nors JAV ginklų paliko daugiau, negu yra Talibano kovotojų už skurdą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių