Rusija neigia, kad prie A. Navalno apnuodijimo prisidėjo FSB

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį atmetė neseniai paskelbtą žurnalistinį tyrimą, kurio autoriai teigia, kad šalies Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ilgą laiką sekė ir apnuodijo rusų opozicionierių Aleksejų Navalną.

„Skaitant šias naujienas ima juokas. Tačiau būdas, kuriuo šios naujienos pateikiamos, liudija tik apie vieną dalyką: mūsų partneriai Vakaruose neturi jokių etikos standartų“, – pareiškė S. Lavrovas.

Kelios Europos laboratorijos rugsėjį priėjo išvadą, kad 44 metų A. Navalnas, blogai pasijutęs per skrydį iš Sibiro į Maskvą ir paskui nugabentas į ligoninę Berlyne, buvo apnuodytas.

Remiantis anksčiau šią savaitę kelių žiniasklaidos leidinių paskelbtu tyrimu, FSB cheminių ginklų ekspertai sekė opozicionierių ne vienus metus, taip pat ir dieną, kai jis buvo apnuodytas.

Žurnalistinių tyrimų tinklapis „Bellingcat“ kartu su televizija CNN, Rusijos portalu „The Insider“ ir Vokietijos žurnalu „Der Spiegel“ pirmadienį paskelbė galimai A. Navalną stebėjusių vyrų vardus ir nuotraukas.

Tyrimo autorių teigimu, šių asmenų specializacija yra nervus paralyžiuojančios medžiagos ir toksinai, įskaitant sovietų mokslininkų sukurtus nuodus „Novičiok“, kurie, anot Europos vyriausybių, buvo panaudoti prieš A. Navalną, vieną aršiausių Kremliaus kritikų.

Lankydamasis Kroatijos sostinėje Zagrebe, S. Lavrovas pareiškė, jog tokie žiniasklaidos pranešimai įrodo Vakarų valstybių „įgūdžių trūkumą normaliam diplomatiniam darbui ir nenorą laikytis tarptautinių teisės normų nustatant faktus“.

Bendrame tyrime nenustatyta jokio tiesioginio A. Navalno ir įvardytų agentų kontakto, o Maskva kategoriškai neigia suvaidinusi bet kokį vaidmenį apnuodijant Kremliaus kritiką.

Europos Sąjunga uždraudė įvažiuoti šešiems įtariamiems atsakingiems asmenims, įskaitant FSB vadovą Aleksandrą Bortnikovą, ir įšaldė jų sąskaitas.

Rusų opozicijos lyderis pareiškė sugrįšiantis į Rusiją, kai visiškai pasveiks Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu,

Įdomu, portretas
Ką dabar Lavrovas ir Putinas giedos, visam pasauliui šitaip apsišvietus? Pagarba Navalnui.

Skaitytojui

Skaitytojui portretas
Ar gi mi6 prisipažins kad jie yra mi6 ?

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Ar gi žudikai prisipažins, kad jie yra žudikai?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių