Rusijos generalinio štabo viršininkas V. Gerasimovas pasikalbėjo su JAV kolega M. Milleriu

Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas penktadienį telefonu kalbėjosi su JAV jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku Marku Milley (Marku Miliu), pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Kariuomenių vadovai aptarė aktualius tarptautinio saugumo klausimus“, – sakoma pranešime.

V. Gerasimovo ir M. Milley pokalbis vyko tvyrant įtampai Rusijos ir NATO santykiuose.

Išvakarėse M. Milley telefonu pasikalbėjo su Baltarusijos Generalinio štabo viršininku Viktaru Hulevičiumi.

Rusija ir Baltarusija ketvirtadienį pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį. Maskva ir Minskas neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, bet Jungtinės Valstijos sakė, jog Rusija planavo pasiųsti į kelias Baltarusijos sritis apie 30 tūkst. karių. Manevrai truks iki vasario 20 dienos.

Maskva ir Minskas tvirtina, kad rusų kariai po pratybų sugrįš į savo bazes Rusijoje.

Pratybos vyksta Vakarų šalims nerimaujant dėl potencialaus Rusijos, pasienyje su Ukraina sutelkusios dešimtis tūkstančių karių, įsiveržimo į kaimyninę šalį.

Maskva tvirtina, kad tokių planų neturi.

Anksčiau penktadienį Maskvoje surengtos Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Jungtinės Karalystės gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o (Beno Voleso) derybos.

„Karinė ir politinė padėtis Europoje darosi vis labiau įtempta. Ir tai toli gražu ne mūsų kaltė. Nelabai ir ne visada suprantame šios įtampos eskalavimo priežastis. Tačiau vis dėlto matome, kad ji auga“, – sakė S. Šoigu sakė per derybas su JK ministru.

S. Šoigu sakė esąs pasirengęs aptarti „aktualius šios įtampos mažinimo klausimus“.

„Taip pat mūsų pasiūlymus Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir NATO dėl saugumo Europoje užtikrinimo, kuriuos išsiuntėme gruodį, o atsakymo (į juos) sulaukėme sausio mėnesį. Dabar visa tai peržiūrėta. Manau, kad artimiausiu metu bus ir mūsų atsakymas“, – pareiškė Rusijos gynybos ministras.

B. Wallace'as savo ruožtu pareiškė, kad per derybas su rusų kolegomis išgirdo patikinimą, kad Rusija neketina pulti Ukrainos.

„Išklausėme pono Šoigu ir pono Gerasimovo patikinimų, kad jie nepuls Ukrainos, ir raginome vesti dialogą, kad išspręstume bet kokį Rusijos susirūpinimą“, – per spaudos konferenciją sakė britų gynybos sekretorius.

Jis sakė per derybas pabrėžęs, kad NATO laikosi principo, kad visos šalys turi turėti teisę rinktis sąjungininkus pačios.

B. Wallace'as nurodė besitikintis tolesnio dialogo su S. Šoigu, taip pat to, kad vyks bendravimas tarp Britanijos ir Rusijos generalinių štabų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau jankis

geriau jankis  portretas
butu pasikvietes bizonu pasaudyti, gal dar koki raudonveidi sumedziotu.

Vatnykas

Vatnykas  portretas
Geriau būtų prie alaus bokalo pakalbėję, naudingiau, nei telefonu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių