Rusijos prokurorai reikalauja uždaryti žmogaus teisių grupę „Memorial“

Rusijos prokurorai ketvirtadienį paskelbė ėmęsi veiksmų siekdami uždaryti šalies autoritetingiausią žmogaus teisių organizaciją „Memorial“.

Tai yra vėliausias rusų teisėsaugos bandymas nutildyti nepriklausomus, prezidentą Vladimirą Putiną kritikuojančius balsus.

1992 metais Maskvoje įkurta NVO pranešė gavusi Rusijos Aukščiausiojo Teismo pranešimą, kad prokurorai reikalauja likviduoti šią grupę dėl sistemingų „užsienio agentų“ teisės aktų pažeidimų.

„Memorial“ yra tarp tyrimus atliekančių žiniasklaidos priemonių, žurnalistų ir žmogaus teisių organizacijų, kuriems šiemet buvo priskirtas šis statusas. Kritikai tokius Maskvos veiksmus laiko beprecedenčio masto susidorojimu su nepriklausomomis grupėmis.

„Memorial“ teigimu, byla „neturi teisinio pagrindo“ ir iškelta dėl kalinimų, kad ši organizacija viešai nesiskelbia esanti „užsienio agentė“.

„Tai politinis sprendimas, kuriuo siekiama sunaikinti draugiją „Memorial“ draugiją – organizaciją, skirtą politinių represijų istorijai ir žmogaus teisių apsaugai“, – pažymėjo NVO atstovai.

„Ne kartą tvirtinome, kad šis įstatymas nuo pat pradžių buvo sugalvotas kaip priemonė susidoroti su nepriklausomomis organizacijomis, taip pat raginome jį panaikinti“, – rašoma „Memorial“ pareiškime.

Teismo tinklalapyje nurodoma, kad šis klausimas bus svarstomas per posėdį lapkričio 25 dieną, 11 val. Maskvos (10 val. Lietuvos) laiku.

Įtraukimas į „užsienio agentų“ registrą reiškia, kad organizacija visose savo publikacijose žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose turės nurodyti šį savo statusą ir laikytis virtinės administracinių procedūrų. Nusižengiantiems šiai tvarkai gali būti skiriamos baudos ir kitokios poveikio priemonės.

Anot valdžios, „užsienio agento“ statusas, primenantis sovietinių laikų „liaudies priešo“ etiketę, suteikiamas organizacijoms, gaunančioms „finansavimą iš užsienio“ ir užsiimančioms „politine veikla“.    

„Memorial“ spalio pabaigoje pažymėjo, kad Rusijoje pastaraisiais metais staigiai pagausėjo politinių kalinių ir kad ši tendencija darosi panaši į represijas Sovietų Sąjungos gyvavimo vėlyvuoju laikotarpiu.

Organizacija paskelbė sąrašą, į kurį įtraukta mažiausiai 420 politinių kalinių, įskaitant Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, pernai apnuodytą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. „Memorial“ duomenimis, 2015 metais Rusijoje buvo 46 politiniai kaliniai.

Rusija anksčiau šią savaitę užsienio agente paskelbė pagrindinę šalies LGBTQ bendruomenės teises ginančią organizaciją, taip pat kelis opozicijai artimus teisininkus.

Pats V. Putinas yra sakęs, kad Nobelio taikos premija, paskirta populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiajam redaktoriui Dmitrijui Muratovui, netaps „skydu“, apsaugančiu nuo paskelbimo užsienio agentu, jeigu jis pažeistų Rusijos įstatymus

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Teisingas sprendimas. Seniai reikia likviduoti parsidaveliškas , užsienio finansuojamas organizacijas.

Ivanas

Ivanas portretas
TEGYVUOJA VLADIMIRAS PUTINAS URA URA URAAA!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių