Šerpų vedlys Kami Rita rekordinį 28-ą kartą įkopė į Everestą

  • Teksto dydis:

Šerpų vedlys veteranas Kami Rita (Kamis Rita) antradienį rekordinį 28-ą kartą įkopė į Everestą, pranokdamas ankstesnį rekordą, kurį pats pasiekė prieš mažiau nei savaitę.

Rekordas pasiektas dviem vedliams varžantis dėl daugiausiai kartų aukščiausio pasaulio kalno viršūnę pasiekusio alpinisto vardo.

Kami Rita, laikomas vienu geriausių kalnų vedlių, 8 849 m aukščio Everesto viršūnę antradienį pasiekė 9 val. 20 min. vietos laiku, pranešė ekspedicijų organizatorė „Seven Summits Treks“.

Pirmadienį kitas šerpų vedlys Pasangas Dawa (Pasangas Dava), pakartodamas ankstesnį Kami Ritos rekordą, 27-ą kartą įkopė į Everestą.

Šios „varžybos“ prasidėjo Pasangui Dawai gegužės 14-ąją 26-ą kartą pasiekus Everesto viršūnę ir pakartojus dar ankstesnį Kami Ritos rekordą. Po trijų dienų Kami Rita viršūnę pasiekė 27-ą kartą.

Likus vos kelioms šio pavasarinio kopimo į Everestą sezono dienoms, abu vedliai dirba ant kalno ir padeda savo klientams kopti į šią pavojingą snieguotą viršūnę. Gegužė būna intensyviausias kopimo mėnuo, nes oro sąlygos tuo metu būna palankiausios.

Pirmą kartą Kami Rita į Everestą įkopė 1994 metais. Nuo to laiko jis beveik kasmet įkopdavo į šį kalną. Jis yra vienas iš daugelio šerpų vedlių, kurių patirtis ir įgūdžiai yra gyvybiškai svarbūs užtikrinant alpinistų iš užsienio saugumą ir sėkmę.

Kami Rita, kurio tėvas buvo tarp pirmųjų šerpų vedlių, taip pat yra įkopęs į kelis kitus kalnus, įskaitant K2, Čo Oju, Manaslu ir Lhocę. Šie kalnai taip pat yra tarp aukščiausių pasaulyje.

Šį mėnesį į Everestą jau įkopė ar planuoja bandyti įkopti šimtai alpinistų.

Nepalas šiam sezonui išdavė apie 480 leidimų užsieniečiams kopti į Everestą – rekordiškai daug. Kadangi daugumai jų reikia gido, bendrai pasiekti kalno viršūnę bandys daugiau kaip 900 žmonių.

Šį sezoną bandydami pasiekti aukščiausio pasaulio kalno viršūnę jau žuvo ar mirė 10 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

polo

polo portretas
Its Sherpa, not Sherpa guide
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių