Sniegui užklojus Pietryčių Europą, uždarytas Stambulo oro uostas

Stambule uždarytas judriausias Europos oro uostas, o Atėnuose – mokyklos ir skiepijimo centrai, nes reta sniego audra užklojo rytinį Viduržemio jūros regioną, sukeldama elektros energijos tiekimo ir eismo sumaištį.

Uždarius Stambulo oro uostą, kuriame dėl sunkaus sniego įgriuvo vieno iš krovinių terminalų stogas, bet niekas nebuvo sužeistas, buvo sustabdyti skrydžiai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Europą ir Aziją. Kelionių pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai buvo pirmasis oro uosto uždarymas nuo 2019 metų, kai blizgančio stiklo ir plieno konstrukcijų pastatas pakeitė senąjį Stambulo Ataturko oro uostą ir tapo naujuoju „Turkish Airlines“ centru.

Pirmasis žiemos sniegas sukūrė linksmą atmosferą Stambulo senovinių mečečių aikštėse, kur vaikai lipdė sniego senius, o turistai pozavo asmenukėms. Tačiau jis sukėlė didelį galvos skausmą 16-ai milijonų didžiausio Turkijos miesto gyventojų: slysdami stačiomis, šlapdriba nuklotomis gatvėmis automobiliai daužėsi vienas į kitą, greitkeliai virto automobilių stovėjimo aikštelėmis.

Stambulo gubernatorius perspėjo vairuotojus, kad jie negalės patekti į miestą iš Trakijos – regiono, besidriekiančio per europinę Turkijos dalį iki vakarinės sienos su Bulgarija ir Graikija. Anksti užsidarė prekybos centrai, neveikė maisto pristatymo paslaugos, legendiniai miesto beigelių kioskai stovėjo tušti, nes tiekėjai per sniegą negalėjo jų pasiekti. Eismo pareigūnai taip pat uždarė pagrindinius kelius didelėje centrinės ir Pietryčių Turkijos dalyje – kalnuotame regione, praėjusią savaitę nukentėjusiame nuo sniego audros.

Pernai Stambulo oro uostas aptarnavo daugiau nei 37 mln. keleivių ir tapo vienu svarbiausių oro centrų pasaulyje. Tačiau prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritikai jau seniai abejojo ​​jo sprendimu įrengti oro uostą atokioje Juodosios jūros pakrantėje, kurią žiemą dažnai dengia rūkas. „Turkish Airlines“ pranešė stabdanti visus Stambulo oro uosto skrydžius mažiausiai iki antradienio 4.00 val. (01.00 GMT).

Turkijos Egėjo jūros kaimynėje Graikijoje, kur naktį temperatūra nukrito iki minus 14 laipsnių Celsijaus, audra sustabdė parlamento sesiją, Atėnuose buvo uždarytos mokyklos ir skiepijimo centrai. Tūkstančiai vairuotojų buvo įstrigę savo automobiliuose aplink Atėnus – daugelis iš jų pyktį liejo televizijos stotims. „Mano žmona nuo ryto nevalgiusi. Abu turėjome tik mažą buteliuką vandens“, – privačiai „Star TV“ sakė vienas vairuotojas.

Pastarąjį kartą šaltis su minusine temperatūra ir stipriais vėjais smogė Atėnams 2021 m. vasarį, Evijos ir Kretos salose žuvo keturi žmonės, dešimtys tūkstančių namų ūkių kelias dienas buvo be elektros. Atėnų nacionalinės observatorijos tyrimų direktorius Costas Lagouvardas sakė televizijai ANT1, kad tokių žiemų, kaip ši, sostinė nematė nuo 1968 metų. „Tai ekstremali situacija mūsų šaliai“, – valstybinei televizijai ERT sakė Graikijos atmosferos fizikos profesorius Christosas Zerefosas.

Neįprasta, kad sniegas iškrito keliose Egėjo jūros salose ir atkirto kai kuriuos kalnų kaimus Androse, Nakse Tinoje, užklojo paplūdimius Mikono saloje, vasaromis garsėjančioje turistų vakarėliais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Melas kad sniego daug, nebent toje vietoje kur pripuste jo bus daugiau ,tačiau kitur nebus.Matosi vėžės ,kad pravažiavus nelieka sniego.Sustabdė skrydžius matomai dėl neramumų, del kokių nerašo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių