Spaudžiant Kinijai Taivanui neleista dalyvauti PSO asamblėjoje

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) metinėje asamblėjoje pirmadienį atsisakyta svarstyti klausimą dėl leidimo Taivanui dalyvauti susitikime.

Svarstyti šį klausimą uoliai prašė kelios valstybės, tačiau spaudžiant Kinijai prašymas buvo atmestas.

Kinija pastaraisiais metais blokavo Taivano pastangas įsitraukti į asamblėjos darbą, nes laiko šią demokratiškai valdomą salą savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pastaruoju metu daugėjo raginimų leisti Taivanui dalyvauti asamblėjos darbe stebėtojo statusu, ypač po to, kai koronaviruso pandemija išryškino pasaulinio bendradarbiavimo svarbą kovojant su infekcinėmis ligomis.

„Mums toliau kovojant su COVID-19 ir kitomis naujomis grėsmėmis sveikatai, Taivano izoliavimas nuo svarbiausio pasaulinio sveikatos forumo yra nepateisinamas ir kenkia visapusiškam pasauliniam bendradarbiavimui visuomenės sveikatos srityje“, – praėjusią savaitę sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Prasidėjus 75-ajai Pasaulio sveikatos asamblėjos (PSA), 13-a iš 94-ių PSO narių, įskaitant Belizą, Svazilandą, Haitį ir Tuvalu, pateikė pasiūlymą įtraukti į darbotvarkę klausimą dėl nuolatinio stebėtojo statuso suteikimo Taivanui.

Tekste atkreipiamas dėmesys į tebesitęsiančią COVID-19 pandemiją ir įspėjama, kad „tebesitęsiantis draudimas Taivanui dalyvauti PSO darbe rimtai pakenkė bendroms PSO ligų prevencijos pastangoms, pakenkė jos narių interesams ir sukėlė pavojų pasaulio sveikatai“.

Tekste akcentuojamas „išskirtinis“ Taivano atsakas į Covid-19 krizę: daugiau nei 23 mln. gyventojų turinčioje saloje nuo pandemijos pradžios mirė vos 1,3 tūkst. žmonių.

„Taivano medicinos paslaugos ir visuotinė sveikatos priežiūros sistema yra vienos geriausių pasaulyje, todėl jis yra idealus pavyzdys, kuriuo galėtų sekti daugelis PSO valstybių narių“, – rašoma tekste ir pabrėžiama, kad pasaulio bendrijai būtų naudinga priimti Taivaną į PSO.

PSA komitetas sekmadienį už uždarų durų aptarė šį klausimą ir pirmadienio rytą pasiūlė asamblėjai neįtraukti jo į savo darbotvarkę.

Buvo paprašyta po dvi šalis iš abiejų stovyklų pristatyti savo pozicijas, ir tada asamblėja sutarė, kad šis klausimas nebus įtrauktas į darbotvarkę.

Kinijos ambasadorius Chen Xu (Čen Siu) savo kreipimesi į asamblėją sakė, kad šis pasiūlymas yra „politinė manipuliacija“, tvirtindamas, kad jo „tikrasis tikslas – siekti nepriklausomybės pasinaudojant pandemija“.

Svazilando atstovas atkirto, kad „Taivano dalyvavimas Pasaulio sveikatos organizacijos veikloje yra sveikatos, o ne politinis klausimas“.

Taivanas buvo pašalintas iš PSO 1972-aisiais, praėjus metams po to, kai jo vieta Jungtinėse Tautose atiteko Kinijos Liaudies Respublikai.

Kai dvišaliai santykiai su Kinija buvo šiltesni, 2009–2016 metais Taibėjui buvo leidžiama dalyvauti PSO aukščiausio lygio metiniuose susitikimuose stebėtojo teisėmis.

Tačiau Pekinas suintensyvino spaudimo Taivanui kampaniją, kai salos prezidente tapo Tsai Ing-wen (Cai Ingven), laikanti Taivaną de facto suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi. 


Šiame straipsnyje: PSOTaivanasKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Dėl atstovybės atidarymo Lietuvoje,, turi būti užsienio reikalų ministras atleistas iš pareigų ir kuo greičiau,tai G.Landsbergis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių