Talibanas mini pirmąsias sugrįžimo į valdžią Afganistane metines

  • Teksto dydis:

Talibano kovotojai pirmadienį prie uždarytos JAV ambasados Kabule skandavo pergalės šūkius, minėdami pirmąsias savo sugrįžimo į valdžią Afganistane metines.

Iškilmės surengtos po neramių metų, per kuriuos šalyje buvo panaikinta nemažai moterų teisių ir paaštrėjo humanitarinė krizė.

Lygiai prieš metus griežtosios linijos islamistai užėmė Kabulą po visoje šalyje surengto žaibiško puolimo prieš vyriausybines pajėgas. Tais įvykiais baigėsi 20 metų trukusi JAV vadovaujama karinė intervencija Afganistane. Tas konfliktas pareikalavo dešimtis tūkstančių gyvybių.

„Įvykdėme džihado įsipareigojimą ir išlaisvinome savo šalį“, – pareiškė kovotojas Niamatullah Hekmatas (Niamatula Hekmatas), įžengęs į Kabulą praėjusių metų rugpjūčio 15-ąją, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai iš šalies pabėgo tuometis prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis).

„Tai Afganistano musulmonų ir žmonių pergalės ir laimės diena. Tai užkariavimo ir baltosios vėliavos pergalės diena“, – per „Twitter“ parašė vyriausybės atstovas Bilalas Karimi (Bilalas Karimis).

Chaotiškas užsienio pajėgų išvedimas tęsėsi iki rugpjūčio 31 dienos. Dešimtys tūkstančių žmonių plūdo į Kabulo oro uostą, tikėdamiesi būti evakuoti iš Afganistano.

Viso pasaulio žiniasklaida rodė, kaip minios šturmavo oro uostą, lipa ant lėktuvų. Kai kurie desperatiški žmonės net laikėsi įsikibę ant išskrendančio JAV karinio orlaivio važiuoklės.

Afganistano valdžia kol kas nepaskelbė jokių oficialių metinių minėjimo renginių, tačiau valstybinė televizija pranešė, kad rodys specialias laidas.

Daugelis talibų susirinko Kabule, Massoudo (Masudo) aikštėje, esančioje greta dabar uždarytos JAV ambasados. Susirinkusieji ten iškėlė baltų islamistų režimo vėliavų.

Talibano kovotojai džiaugėsi, kad jų judėjimas dabar yra valdžioje, nors humanitarinės pagalbos agentūros teigia, kad pusė visų 38 mln. šalies gyventojų gyvena itin skurdžiai.

„Kai įžengėme į Kabulą ir išvyko amerikiečiai, patyrėme džiaugsmo akimirkų“, – sakė Hekmatas, dabar priklausantis specialiosioms pajėgoms, saugančioms prezidento rūmus.


Šiame straipsnyje: talibanasAfganistanasmetinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių