Talibano lyderis per retą pasirodymą ragina nesikišti į Afganistano reikalus

  • Teksto dydis:

Viešumos paprastai vengiantis Talibano aukščiausiasis lyderis Hibatullah Akhundzada (Hibatula Achundzada) penktadienį paragino pasaulį liautis aiškinus, kaip valdyti Afganistaną ir tvirtino, kad šariato teisė yra vienintelis modelis sėkmingai gyvuojančioms islamo valstybėms.

H. Akhundzada, kuris nuo pat talibų sugrįžimo į valdžią pernai rugpjūtį nebuvo viešai nufotografuotas ar nufilmuotas, kalbėjo svarbiame dvasininkų susitikime Afganistano sostinėje, turinčiame patvirtinti Talibano valdymą.

Daugiau kaip 3 tūkst. dvasininkų ir vyresniųjų – vien vyrų – ketvirtadienį susirinko Kabule trijų dienų susitikimui. Apie H. Akhundzados pasirodymą kalbos sklido kelias dienas, bet žiniasklaidai uždrausta nušviesti renginį.

„Kodėl pasaulis kišasi į mūsų reikalus?“ – klausė jis valandą trukusioje, valstybinio radijo transliuotoje kalboje.

„Jie sako: „Kodėl nedarot to, kodėl nedarot ano?“ Kam pasauliui kištis į mūsų darbą?“ – kalbėjo jis.

H. Akhundzada retai išvyksta iš Kandaharo – Talibano lopšio ir dvasinio centro. Apie jį nėra beveik jokių skaitmeninių duomenų, neskaitant vienos nuotraukos be nurodytos datos ir kelių jo kalbų garso įrašų.

Tačiau analitikai sako, kad šis buvęs šariato teismo teisėjas geležiniu kumščiu valdo Talibaną ir turi „tikinčiųjų vado“ titulą.

Jo pasirodymas susirinkimo salėje buvo sutiktas sveikinimais ir skanduotėmis, įskaitant „Tegyvuoja Afganistano Islamo Emyratas“. Taip Talibanas vadina šalį.

H. Akhundzada susitikime pasirodė savaitė po stipraus žemės drebėjimo Afganistano rytuose, pareikalavusio per 1 tūkst. gyvybių ir be namų palikusio dešimtis tūkstančių gyventojų.

Jokios moterys susitikime nedalyvauja, bet vienas Talibano šaltinis naujienų agentūrai AFP šią savaitę sakė, kad per susitikimą bus aptarti tokie keblūs klausimai kaip mergaičių švietimas, skirtingai vertinamas judėjimo viduje.

Mergaičių švietimas nepaminėtas

H. Akhundzada savo kalboje šio klausimo nepaminėjo ir daugiausia ragino tikinčiuosius griežtai laikytis islamo principų gyvenime ir valdant šalį.

Talibanui rugpjūtį užgrobus valdžią, mergaitėms buvo uždraustas vidurinis švietimas, moterys buvo atleistos iš valstybinių darbų, joms uždrausta keliauti vienoms ir nurodyta rengtis taip, kad būtų uždengtas visas kūnas, išskyrus veidą.

Talibanas taip pat uždraudė muziką, išskyrus religinę, žmonių figūrų vaizdavimą reklamose, įsakė televizijoms neberodyti filmų ir muilo operų, kuriose matyti neprisidengusių moterų, liepė vyrams rengtis tradiciniais drabužiais ir auginti barzdas.

H. Akhundzada sakė, kad Talibanas pasiekė pergalę Afganistanui, bet dabar ulemai – islamo teisės žinovai – turi patarti naujiesiems valdytojams, kaip deramai įgyvendinti šariato teisę.

„Šariato sistemą sudaro dvi dalys – žinovai ir valdytojai, – sakė jis. – Jei žinovai nepatarinėja valdžiai, kaip daryti gera, arba jei valdytojai užtrenkia duris žinovams, tuomet nebus islamo sistemos.“

H. Akhundzada, kuris, kaip manoma, eina aštuntą dešimtį metų, kalbėjo stipriu, vienodu balsu, kartais kostelėdamas ar atsikrenkšdamas.

Jis įspėjo, kad nemusulmoniškos šalys visuomet prieštaraus tikrai islamiškai valstybei, todėl tikintieji turi ištverti sunkumus, kad gautų, ko trokšta.

„Turite konkuruoti, turite ištverti sunkumus... Dabartinis pasaulis lengvai nesutiks su tuo, kad įgyvendinate islamo sistemą“, – sakė jis.

Moterų teisių gynėjai smerkė tai, kad jos nebuvo pakviestos dalyvauti.

„Moterys turėtų dalyvauti priimant sprendimus dėl jų likimo“, – ketvirtadienį AFP sakė Razia Barakzai (Razija Barakzai).

„Iš afganių moterų atimamas gyvenimas“, – pridūrė ji.

Talibanas susirinkimo metu sustiprino saugumą Kabule, bet ketvirtadienį netoli susirinkimo vietos buvo nušauti du ginkluoti vyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių