Tunise šimtai žmonių protestavo prieš prezidento konstitucijos projektą

  • Teksto dydis:

Tunise šimtai žmonių šeštadienį susirinko į protestą prieš prezidento Kaiso Saiedo (Kaiso Sajedo) siūlomą konstitucijos projektą ir reikalavo jo atsistatydinimo, likus dviem dienoms iki referendumo dėl ginčijamo pagrindinio valstybės įstatymo.

Referendumas įvyks praėjus lygiai metams po to, kai K. Saiedas atleido vyriausybę ir sustabdė parlamento darbą, sudavęs lemiamą smūgį jaunai ir dažnai chaotiškai šalies demokratijai.

„Lauk!“ – skandavo sostinės centriniame Habibo Bourguibos (Habibo Burgibos) prospekte susirinkę protestuotojai, mojavę Tuniso raudonai baltomis vėliavomis.

„Žmonės nori Kaiso Saiedo žlugimo, žmonės nori konstitucijos žlugimo“, – skandavo žmonės, susirinkę į mitingą Nacionalinio gelbėjimo frontu (FSN) pasivadinusio opozicijos aljanso kvietimu.

Tarp demonstruotojų, kurių buvo mažiau nei 1 tūkst., buvo ir islamistinės pakraipos partijos „Ennahdha“ – politinių K. Saiedo varžovų – atstovų.

Pirmadienį Tunise rengiamas referendumas dėl konstitucijos projekto, kuriame įtvirtinami platūs įgaliojimai, kuriais K. Saiedas naudojasi nuo tada, kai pernai liepos 25 dieną atleido vyriausybę ir sustabdė parlamento darbą.

Toks jo žingsnis buvo įvertintas kaip lemiamas smūgis krizės alinamai šalies politinei sistemai ir jo varžovai tvirtina, kad prezidentas savo konstitucija siekia šalyje atkurti autokratiją.

Naująja konstitucija siekiama pakeisti mišrią prezidentinę–parlamentinę sistemą, įtvirtintą 2014 metų konstitucijoje, dėl kurios Tunisas buvo giriamas kaip vienintelė demokratija, iškilusi po 2011 metų arabų pavasario.

K. Saiedo „naujosios respublikos“ lyderiui bus suteikti aukščiausi vykdomieji įgaliojimai ir jis galės skirti vyriausybę be balsavimo dėl pasitikėjimo parlamente.

Prezidentas taip pat vadovaus ginkluotosioms pajėgoms ir skirs teisėjus, kuriems bus uždrausta streikuoti.

Konstitucijos projekto priešininkai ragina boikotuoti pirmadienį rengiamą referendumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių