Ukrainoje viešės Afrikos Sąjungos vadovas

Artimiausiu metu Kyjive apsilankys Afrikos Sąjungai (AS) vadovaujantis Senegalo prezidentas Macky Sallas (Makis Salas), ketvirtadienį pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministras, pridūręs, kad tikisi, jog ši viešnagė padės padidinti spaudimą Rusijai nutraukti invaziją.

Rusijos invazija Ukrainoje ir dėl jos Maskvai įvestos tarptautinės sankcijos sutrikdė trąšų, grūdų ir kitų prekių tiekimą iš abiejų šalių, o tai pakurstė nerimą dėl bado pavojaus visame pasaulyje.

Didėjančios degalų ir grūdų kainos dar labiau apsunkina pažeidžiamų šalių padėtį.

AS pirmininkas M. Sallas anksčiau šį mėnesį Sočyje aplankė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad aptartų šiuos klausimus. Ukrainoje jis tada neapsilankė, bet sakė norįs tai padaryti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį vaizdo ryšiu kreipėsi į AS ir apkaltino Rusiją, kad ji dėl savo blokados laiko Afriką įkaite.

Ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė besitikintis, kad M. Sallo vizitas į Kyjivą padidins spaudimą Rusijai.

„Esu įsitikinęs, kad prezidentas Macky Sallas gali atlikti svarbų vaidmenį kaip dabartinis Afrikos Sąjungos pirmininkas“, – ketvirtadienį Senegalo laikraštyje „Le Quotidien“ paskelbtame interviu sakė D. Kuleba.

Ukraina tikisi suteikti M. Sallui „būtiną objektyvią informaciją, kad būtų sustiprintas Afrikos Sąjungos balsas, ypač prašant Rusijos nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą“, pridūrė jis.

Ukrainos diplomatijos vadovas nenurodė, kada M. Sallas lankysis jo šalyje.

Afrikos vadovai reiškia susirūpinimą dėl sparčiai kylančių grūdų kainų ir Ukrainos uostų blokados poveikio.

M. Sallas taip pat pabrėžė karo poveikį trąšų, kurios kai kuriose Afrikos dalyse yra labai svarbios, tiekimui.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, keliolika Afrikos šalių, įskaitant Senegalą, yra priklausomos nuo Rusijos ir Ukrainos, iš kurių importuoja bent pusę savo kviečių.

Tačiau Afrikos šalių požiūriai į Rusiją išsiskyrė.

M. Sallas sako, kad siekia išlaikyti savo šalies neutralumą.

Neseniai duodamas interviu prancūzų žiniasklaidos priemonėms „France 24“ ir RFI M. Sallas neigė esąs Rusijos agresijos „bendrininkas“ ir sakė, kad pasmerkė invaziją, pripažindamas, kad egzistuoja agresorius.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisAfrikos sąjungos vadovasMacky Sallas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių