V. Putinas ir E. Raisi giria ryšius lemiamu momentu branduoliniam susitarimui su Teheranu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo kolega iranietis Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) trečiadienį per susitikimą Maskvoje gyrė dvišalius santykius, augant spaudimui priimti sprendimą dėl žlungančio galingųjų valstybių branduolinio susitarimo su Teheranu.

E. Raisi pareiškė pateikęs Maskvai strateginio bendradarbiavimo dokumentų juodraščius, skirtus sutvirtinti ryšius ateinantiems dviem dešimtmečiams.

„Mes, iraniečiai, nesame kaip nors suvaržyti, kalbant apie ryšių su Rusija plėtrą“, – kalbėjo Irano prezidentas per savo pirmąjį valstybinį vizitą nuo kadencijos pradžios rugpjūtį.

Anot jo, Teheranas su Maskva nori užmegzti tokius santykius, kurie būtų „ne laikini, o nuolatiniai ir strateginiai“.

„Šiandien susiklosčiusios išskirtinės aplinkybės reikalauja didelės abiejų mūsų šalių sinergijos, nukreiptos prieš JAV vienašališkumą“, – televizijos reportažuose pareiškė E. Raisi.

V. Putinas savo ruožtu gyrė šalių „glaudų bendradarbiavimą“ tarptautinėje arenoje ir pabrėžė: „Man labai svarbu žinoti jūsų nuomonę apie Bendrąjį išsamųjį veiksmų planą.“

2015 metais sudarytas Irano ir pasaulio galybių – Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kinijos ir Vokietijos – susitarimas numato švelnesnes sankcijas Teheranui mainais į griežtus jo branduolinės programos apribojimus.

Tačiau tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas vienašališkai pasitraukti iš šio pakto paskatino Teherano atsisakyti kai kurių prisiimtų įsipareigojimų.

Šiitiška respublika pernai pradėjo derėtis dėl branduolinės sutarties atgaivinimo su kitomis ją pasirašiusiomis šalimis, tačiau dialogas nutrūko birželį, kai buvo išrinktas E. Raisi. Lapkritį derybos atsinaujino.

Viešnagė Maskvoje yra iki šiol svarbiausias užsienio vizitas Irano ultrakonservatyviajai stovyklai artimam prezidentui, rugpjūtį perėmusiam valdžią iš nuosaikių pažiūrų Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio). Pastarasis vėliausio vizito į Rusiją buvo atvykęs 2017 metų kovą.

Maskvą ir Teheraną sieja glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai. Abi šalys turi bendrų interesų Afganistane ir yra pagrindinės Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkės prieš dešimtmetį jo šalyje prasidėjusiame pilietiniame kare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių