V. Putinas: Nobelio premija „neapsaugos“ D. Muratovo nuo įstatymų pažeidimų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad rusų žurnalistui Dmitrijui Muratovui paskirta Nobelio taikos premija „neapsaugos“ jo nuo kontroversiškos „užsienio agento“ etiketės, jeigu jis pažeidinės įstatymus.

D. Muratovas, populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius, praėjusią savaitę kartu su žurnalistinius tyrimus atliekančia filipiniete Maria Ressa (Marija Resa) gavo šį prestižinį apdovanojimą už darbą puoselėjant žodžio laisvę.

D. Muratovas pripažinimą pelnė, Rusijos valdžiai šiemet paskelbus dešimtis žurnalistų ir daugelį nepriklausomų leidinių „užsienio agentais“.

Šis statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, verčia asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

„Jeigu jis nepažeidžia Rusijos įstatymų ir nesuteikia pagrindo būti paskelbtam užsienio agentu, jis tokiu nebus paskelbtas“, – per vieną forumą Maskvoje sakė V. Putinas.

Tačiau valstybės vadovas perspėjo žurnalistą nebandyti pažeisti šalies įstatymų ar „atkreipti į save dėmesį“, prisidengiant Nobelio premija ir „naudojantis ja kaip skydu“.

D. Muratovas yra vienas iš kelių žurnalistų, kurie po Sovietų Sąjungos žlugimo įkūrė „Novaja Gazeta“ 1993 metais.

Šis laikraštis tapo vienu nedaugelio likusių nepriklausomų balsų griežtai kontroliuojamoje Rusijos žiniasklaidos terpėje.

Kremliaus kritikai teigia, kad valdžia vykdo kampaniją prieš nepriklausomą ir kritišką spaudą. Daugelis tokių leidinių buvo paskelbti užsienio agentais ar priversti užsidaryti.

Penktadienį gavęs apdovanojimą, D. Muratovas pareiškė nesąs tikras, kaip šis įvykis paveiks „cenzūrą“ Rusijoje. Tą pačią dieną Teisingumo ministerija į užsienio agentų sąrašą įtraukė dar devynis asmenis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
Putinas tiesiog pasakė, jog Nobelio premija nėra indulgencija leidžianti jo turėtojui pažeidinėti Rusijos įstatymus. Kas čia grėsmingo, ar neteisingo. O be to , -Muratovas atsakingas žurnalistas ir kol kas, jokiose žiniasklaidos machinacijose nebuvo pastebėtas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių