V. Putinas pasikalbėjo su E. Macronu: Rusijos prezidentas įspėjo dėl katastrofos Zaporižios AE

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per telefoninį pokalbį su Prancūzijos lyderiu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) apkaltino Ukrainą užpuolus Maskvos okupuotą Zaporižios atominę elektrinę ir perspėjo dėl galimos „katastrofos“, penktadienį pranešė Kremlius.

V. Putinas „pabrėžė, kad sistemingas Ukrainos kariškių vykdomas Zaporižios atominės elektrinės teritorijos apšaudymas kelia didelio masto katastrofos pavojų“, sakoma Kremliaus pranešime.

Jame priduriama, kad abu lyderiai paragino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) „kuo greičiau“ atlikti elektrinės patikrinimą.

V. Putinas E. Macronui taip pat skundėsi, kad Maskva susiduria su „kliūtimis“ eksportuodama savo žemės ūkio produktus pagal praėjusį mėnesį Stambule pasirašytą susitarimą, sakė Kremlius.

„Vis dar esama kliūčių“ Rusijos „maisto produktų ir trąšų eksportui“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

Eliziejaus rūmai pranešimo apie šį pokalbį dar nepaskelbė.

Zaporižios branduolinę jėgainę kovą užėmė Rusijos pajėgos, o pastaruoju metu aplink ją vykstantys kovos veiksmai kelia branduolinės nelaimės grėsmę.

Kyjivas penktadienį apkaltino Maskvą planuojant atjungti Zaporižioje elektrinę nuo Ukrainos tinklo.

„Turime informacijos, kad Rusijos okupacinė kariuomenė planuoja išjungti reaktorius ir atjungti juos nuo Ukrainos energetikos sistemos linijų“, – pranešė Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) penktadienį paprašė, kad Rusijos okupuota Zaporižios atominė elektrinė nebūtų atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo.

Ukrainos branduolinės energetikos operatorė taip pat perspėjo, kad Rusija riboja darbuotojų patekimą į šį objektą.

Praėjusią savaitę „Enerhoatom“ teigė, jog Rusijos pajėgos planuoja nukreipti Zaporižioje pagamintą elektros energiją į 2014 metais aneksuotą Krymą.

Šią savaitę abi šalys apkaltino viena kitą rengiant „provokacijas“ branduolinėje jėgainėje.

Ukraina ir Rusija kaltino viena kitą smūgiais Zaporižios AE, kuri yra didžiausia atominė jėgainė Europoje.

Išvakarėse lankydamasis Ukrainos vakariniame Lvivo mieste JT vadovas A. Guterresas perspėjo, kad bet koks Zaporižios atominės elektrinės apgadinimas būtų „savižudybė“.

Netoli Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio esančioje jėgainėje yra šeši iš 15 Ukrainos branduolinių reaktorių. Zaporižios elektrinė elektros energija aprūpina keturis milijonus namų ūkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių