V. Putinas pažėrė kaltinimų JAV ir ES

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Kremliuje surengtoje ceremonijoje priimdamas naujosios JAV ambasadorės Maskvoje skiriamuosius raštus pareiškė, kad Vašingtonas yra atsakingas už tai, ką pavadino „Ukrainos krize“.

Maskvos ir Vašingtono ryšiai smarkiai pašlijo po to, kai V. Putinas pernai pasiuntė karius į Ukrainą.

V. Putinas kalbėjo praėjus savaitei po to, kai Maskva sulaikė JAV žurnalistą ir apkaltino jį šnipinėjimu, sukeldama pasipiktinimą.

„Rusijos ir Jungtinių Valstijų santykiai, nuo kurių tiesiogiai priklauso pasaulinis saugumas ir stabilumas, išgyvena gilią krizę“, – sakė V. Putinas naujajai JAV ambasadorei Lynne Tracy (Lin Treisi).

Per trečiadienio ceremoniją priimti 17 ambasadorių skiriamieji raštai.

Jis sakė, kad JAV užsienio politika „galiausiai privedė prie dabartinės Ukrainos krizės“.

Ilgametis Rusijos lyderis kaltina Vašingtoną, esą šis 2014 metais surengė revoliuciją Kyjive, po kurios jis neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik įsikišti.

2014 metais po Kyjive įvykusios provakarietiškos Maidano revoliucijos nuverstas Kremliui palankus Ukrainos prezidentas.

Vėliau tais metais Ukrainos rytuose įsiplieskė karas tarp kariuomenės ir Maskvos remiamų separatistų, tapęs įžanga į 2022 metų vasario 24-ąją Rusijos pradėtą didelio masto karinę invaziją.

L. Tracy yra karjeros diplomatė, dirbusi Sakartvele, Kazachstane, Kirgizijoje ir Turkmėnijoje. Ji, be kita ko, moka rusų kalbą.

Ambasadore ji tapo per didžiausią per daugelį metų krizę tarp JAV ir Rusijos.

Praėjusią savaitę Rusijos valdžios institucijos suėmė JAV žurnalistą Evaną Gershkovichą (Evaną Gerškovičą) dėl kaltinimų „šnipinėjimu“, o Vašingtonas šiuos kaltinimus atmetė kaip absurdiškus.

V. Putinas trečiadienį taip pat pareiškė, kad Europos Sąjunga inicijavo „geopolitinę konfrontaciją“ su Maskva.

„Europos Sąjunga pradėjo geopolitinę konfrontaciją su Rusija, pradėjo konfrontaciją su mūsų šalimi“, – sakė V. Putinas per televiziją transliuotose pastabose.

2022-ųjų vasario 24-ąją Rusijos prezidentas pasiuntė karius į Ukrainą, aiškindamas, kad siekia „demilitarizuoti ir denacifikuoti“ provakarietišką savo kaimynę.

Tarptautinė bendruomenė pasmerkė invaziją kaip neapgalvotą ir neišprovokuotą, atsakė beprecedentėmis sankcijomis.


Šiame straipsnyje: Vladimiras PutinaskaltinimaiJAVESkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių