V. Putinas: Rusija „neturi nieko prieš“, kad Ukraina prisijungtų prie ES

Rusija „neturi nieko prieš“ galimą Ukrainos narystę Europos Sąjungoje, penktadienį pareiškė Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas po to, kai Europos Komisija rekomendavo suteikti Ukrainai kandidatės ES statusą.

„Mes neturime nieko prieš. Tai jų suverenus sprendimas – jungtis ar ne į ekonomines sąjungas... Tai jų reikalas, Ukrainos žmonių reikalas“, – sakė V. Putinas kasmetiniame Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume.

Rusija, nuo vasario 24 dienos vykdanti puolimą Ukrainoje, labai neigiamai vertino Kyjivo siekį prisijungti prie NATO – Maskva tai laiko grėsme savo saugumui.

Tačiau „kalbant apie jų ekonominę integraciją, tai yra jų pasirinkimas“, sakė V. Putinas.

„ES, kitaip nei NATO, nėra karinis aljansas“, – kalbėjo jis.

Tačiau Rusijos prezidentas pareiškė manąs, kad jei Ukraina įstos į ES, ji „taps Vakarų šalių pusiau kolonija“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau penktadienį, po minimo EK pareiškimo, apkaltino Briuselį „manipuliavimu“ Ukraina.

„Matome, kaip daugelį metų Vakarų bendruomenė manipuliuoja idėja apie tam tikrą Ukrainos dalyvavimą jų integracijos struktūrose“, – sakė ministerijos atstovė Marija Zacharova, kurią citavo Rusijos naujienų agentūros.

EK rekomendacija reiškia, kad Ukraina gali būti įtraukta į šalių, siekiančių narystės ES, sąrašą jau kitą savaitę, kai Bendrijos valstybių narių vadovai susitiks Briuselyje.

Gautinį sprendimą dėl kandidatės statuso suteikimo dar turės vienbalsiai patvirtinti visi 27 ES šalių vadovai, tačiau didžiausių Bendrijos narių – Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos – lyderiai jau ketvirtadienį per kelionę į Rusijos sukelto karo nuniokotą Kyjivo priemiestį išreiškė visokeriopą paramą šiai idėjai.

 


Šiame straipsnyje: RusijaUkrainaESkaras UkrainojeVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių