V. Sinkevičius: dauguma eurokomisarų palaiko kandidatės statuso suteikimą Ukrainai

Dauguma Europos Komisijos narių palaiko kandidatės statuso suteikimą Ukrainai, sako Lietuvos atstovas institucijoje Virginijus Sinkevičius.

Apie Europos Sąjungos politiką rašantis portalas „Politico“ pirmadienį paskelbė, jog Europos Komisija ruošiasi rekomenduoti suteikti su Rusija kariaujančiai šaliai kandidatės statusą. Galutinį sprendimą dėl to turės priimti Europos Vadovų Taryba.

„Pirmadienį vyko komisarų diskusija ir iš tiesų Politico yra akivaizdžiai gerai informuoti, kad ta koalicija palaikanti Ukrainą ir suteikimą kandidatės statuso yra daug didesnė, bet dar reikia diskutuoti su kolegomis, nes tų nuomonių yra įvairių“, – LRT antradienį sakė V. Sinkevičius.

Pasak jo, kai kurie komisijos nariai mano, kad Ukrainai drauge su kandidatės statusu reikėtų numatyti tam tikras sąlygas.

„Aš turbūt manyčiau, kad penktadienį žinia, kuri bus paskelbta apie galbūt komisijos kvietimą tapti kandidate pirmiausia, tai ji turbūt pirmiausia tokia pozityvi žinia Ukrainos žmonėms“, – sakė eurokomisaras.

Nors Kyjivas siekia kuo greičiau prisijungti prie ES, bloko pareigūnai ir vadovai perspėja, kad kelias į narystę yra ilgas ir gali užtrukti metus ar dešimtmečius.

Ukraina galimybę prisijungti prie ES mato kaip būdą sumažinti savo geopolitinį pažeidžiamumą, kurį išryškino Rusijos sukeltas karas.

Kelios ES šalys, tarp jų Švedija, Danija ir Nyderlandai, nesutinka su tokio statuso suteikimu, o Vokietija savo pozicijos neišsakė.

Kritikai atkreipia dėmesį į dar prieš karą fiksuotas Ukrainos korupcijos problemas ir į tai, kad kitos šalys, pavyzdžiui, Šiaurės Makedonija ir Albanija, jau buvo toliau pažengusios, siekiant kandidatės statuso.

Tikimasi, kad išvada dėl kandidatės statuso bus pateikta prieš birželio 23–24 dienomis vyksiantį Europos Vadovų Tarybos posėdį.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaeurokomisaraiVirginijus Sinkevičiuskandidatės statusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių