Varšuva mano, kad ES blokuotos lėšos ją pasieks artimiausiais mėnesiais

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį pareiškė manąs, kad Varšuva netrukus gaus lėšas, skirtas atsigavimui nuo COVID-19, kurias Europos Sąjunga užblokavo dėl susirūpinimo, kaip šioje šalyje laikomasi teisinės valstybės principo.

„Jau artimiausiais mėnesiais šie pinigai pradės plaukti iš ES biudžeto“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Praėjusią savaitę Lenkija paskelbė, kad baigė derybas su Briuseliu dėl užblokuotų lėšų – maždaug 35 mlrd. eurų.

Briuselis atsisakė jas išmokėti, nes nerimavo, kad prieštaringai vertinamas Lenkijos teisėjų drausminis mechanizmas kenkia teismų nepriklausomumui.

M. Morawieckis sakė, kad nors abi pusės susitarė, ES Ekonomikos ir finansų reikalų taryba dar turi duoti atitinkamą leidimą, o Varšuva turi atlikti teisės aktų pakeitimus.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) antradienį laiške pareiškė, kad „prieš išmokant lėšas pagal atkūrimo ir atsparumo priemonę“, Lenkija turės įrodyti, jog įvykdė būtinas sąlygas.

Praėjusią savaitę EK pareiškė, kad Lenkija turės panaikinti ginčijamą Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegiją, reformuoti drausminimo sistemą ir leisti teisėjams, kurių atžvilgiu buvo priimti Drausmės bylų kolegijos sprendimai, grįžti į darbą.

M. Morawieckis ketvirtadienį pareiškė, kad „Drausmės bylų kolegijos dabartine forma nebeliks“.

Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mulleris (Piotras Miuleris) paaiškino, kad dėl prezidento parengto įstatymo projekto tikimasi balsuoti parlamente kitą savaitę, ir pridūrė, kad jame numatytos visos Briuselio nustatytos sąlygos.

„Yra drausminimo sistemos reforma, Drausmės bylų kolegijos panaikinimas, o kalbant apie teisėjų sugrąžinimą į darbą, siūlome procedūrą, kuri leistų tai padaryti“, – sakė jis Lenkijos nepriklausomam naujienų kanalui TVN24.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas jas uzblokavo ir delko juk lenkai tai nato bet turi savo nuomone kaip ir vengrai o ursul vykdosudenbergo nurodymus o sis juos gauna is jav pentagono ir gaunasi biurokratkalamburas kai kaire nezino ka daro desne/===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių