Vatikanas reikalauja leisti sugrįžti į Baltarusiją arkivyskupui T. Kandrusevičiui

Vatikanas reikalauja leisti sugrįžti į Baltarusiją šios šalies Katalikų Bažnyčios vadovui arkivyskupui metropolitui Tadevušui Kandrusevičiui.

„Bet kuriuo atveju reikalaujame, kad arkivyskupas grįžtų į savo arkivyskupiją ir toliau vadovautų savo tikintiesiems“, – sakė Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas), kurį antradienį citavo Baltarusijos Katalikų Bažnyčios interneto svetainė.

Bažnyčios atstovas sakė, kad Vatikanas „įsitraukė į Kandrusevičiaus, kuris buvo neįleistas į Baltarusiją dėl negaliojančio paso, reikalą“.

Pranešime sakoma, jog P. Parolinas kalbėdamasis su žurnalistais tai patvirtino ir pridūrė, kad tam pasitarnavo Vatikano sekretoriaus santykiams su valstybėmis Paulo Richardo Gallagherio (Polo Ričardo Galaherio) apsilankymas Minske.

P. R. Gallagheris Baltarusijoje su darbo vizitu lankėsi rugsėjo 11–14 dienomis. Per susitikimą su juo Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus patvirtino kvietimą popiežiui Pranciškui apsilankyti Baltarusijoje.

Popiežius svarstys galimybę nuvykti į Baltarusiją, sakė P. Parolinas.

Jis pabrėžė, kad „Baltarusija visuomet reikšdavo didelį suinteresuotumą popiežiaus apsilankymu“.

Rugpjūčio 31 dieną Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininkui T. Kandrusevičiui nepaaiškinus priežasčių buvo neleista įvažiuoti į Baltarusiją iš Lenkijos. Jis buvo išvykęs į Lenkiją dalyvauti pamaldose Balstogėje.    

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad T. Kandrusevičius nebuvo įleistas į šalį, nes „gavo lenkų užduotį“.

Vėliau Vyskupų konferencija pareiškė, kad sprendimas neįleisti į šalį arkivyskupo T. Kandrusevičiaus, kuris yra Baltarusijos pilietis, prieštarauja šalies įstatymams.

„Šie ir panašūs atskirų valdžios institucijų veiksmai nepadeda kurti konstruktyvių santykių tarp valstybės ir Katalikų Bažnyčios mūsų šalyje, taip pat nepadeda mažinti įtampos ir gilaus visuomenės susiskaldymo“, – pažymėjo vyskupai.

Baltarusijos valstybinio sienos apsaugos komiteto atsakyme buvo nurodyta, kad T. Kandrusevičiui buvo neleista kirsti valstybės sienos dėl vidaus reikalų institucijų priimto sprendimo pripažinti jo Baltarusijos Respublikos piliečio pasą negaliojančiu.

Vidaus reikalų ministerijos Pilietybės ir migracijos departamento vadovas Aleksejus Begunas antradienį sakė, kad T. Kandrusevičiaus pasas pripažintas negaliojančiu dėl jo pilietybės patikrinimo, bet pati pilietybė iš jo nebuvo atimta.

„Pilietybė iš jo neatimta, nes tam reikia išvados pateikimo. Vidaus reikalų ministerija šiuo metu paprasčiausiai tikrina jo Baltarusijos Respublikos pilietybę ir jo per natūralizacijos procedūrą pateiktus dokumentus“, – sakė A. Begunas.

T. Kandrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose. Minsko ir Mogiliavo metropolitu jis buvo paskirtas 2007 metais, o 2015-ųjų birželį buvo išrinktas Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių