Xi Jinpingas ir V. Putinas pasidžiaugė ryšiais prieš „taikos kelionę“ į Maskvą

Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasidžiaugė savo aljanso tvirtumu, kinų vadovui vykstant į Maskvą, kur vyks aukščiausiojo lygio susitikimas su tarptautinėje izoliacijoje atsidūrusiu Rusijos prezidentu.

Xi Jinpingas savo vizitą apibūdino kaip „draugystės, bendradarbiavimo ir taikos kelionę“, nors Vakarų šalys kritikuoja Kiniją dėl, jų nuomone, tylaus Rusijos karo Ukrainoje palaikymo ir diplomatinės priedangos.

„Tikiuosi bendradarbiauti su prezidentu Putinu, kad kartu priimtume naują santykių viziją“, – rašė Xi Jinpingas pasirašytame straipsnyje Rusijos laikraštyje „Russian Gazette“, kurį taip pat perdavė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinija stengėsi vaizduoti save kaip neutralią Ukrainos karo šalį, o jos Užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę pareiškė, kad Pekinas „atliks konstruktyvų vaidmenį skatinant taikos derybas“ tarp Kyjivo ir Maskvos.

V. Putinas palankiai įvertino Pekino veiksmus dėl Ukrainos, kurie rodo norą atlikti „konstruktyvų vaidmenį“ nutraukiant konfliktą, ir teigė, kad Kinijos ir Rusijos santykiai yra „aukščiausiame taške“.

Tikiuosi bendradarbiauti su prezidentu Putinu, kad kartu priimtume naują santykių viziją.

Xi Jinpingo kelionė padės sustiprinti izoliuotą V. Putiną, kuris sekmadienį išvyko į Ukrainos Mariupolio miestą ir pirmą kartą nuo Maskvos invazijos 2022 metų vasario mėnesį apsilankė Kyjivo užgrobtoje teritorijoje.

Xi Jinpingo vizitas taip pat vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

Partnerystė „be ribų“

Kinų lyderis, kuris sulaužė ilgametį precedentą ir šį mėnesį pradėjo trečiąją prezidento kadenciją, yra pavadinęs V. Putiną „senu draugu“.

Pastaraisiais metais Pekinas ir Maskva suartėjo pagal partnerystę „be ribų“, kuri tapo diplomatine atrama prieš Vakarus.

Kinija pasmerkė, jos nuomone, Jungtinių Valstijų vykdomą spaudimo kampaniją prieš Rusiją, Maskvos karui Ukrainoje tęsiantis, ir paragino, kaip ji vadina, „nešališkai“ tarpininkauti sprendžiant konfliktą.

Vasario mėnesį Pekinas paskelbė 12 punktų pozicijos dokumentą, kuriame raginama palaikyti dialogą ir gerbti visų šalių teritorinį suverenumą.

„Nė viena šalis neturėtų diktuoti tarptautinės tvarkos“, – pirmadienį savo straipsnyje Rusijos žiniasklaidai rašė Xi Jinpingas.

„Kinija visą laiką laikėsi objektyvios ir nešališkos pozicijos, pagrįstos klausimo esme, ir aktyviai skatino taikos derybas“, – pridūrė jis.

Pekino pozicija sulaukė Vakarų šalių, kurios teigia, kad Kinija diplomatiškai dengia Maskvos karą, kritikos.

Vakarų sostinės sako, kad Kinijos pasiūlymuose daug didžių principų, bet mažai praktinių sprendimų.

JAV praėjusią savaitę pareiškė, kad Kinijos pasiūlymai tik įtvirtintų „Rusijos užkariavimą“ ir sudarytų sąlygas Kremliui rengti naują puolimą.

„Šiuo metu nepritariame raginimams nutraukti ugnį“, – penktadienį sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Mes tikrai nepritariame raginimams nutraukti ugnį, kuriuos per susitikimą Maskvoje paskelbtų KLR ir kurie būtų naudingi Rusijai“, – teigė jis, pavartodamas oficialaus Kinijos pavadinimo – Kinijos Liaudies Respublika – akronimą.

Vašingtonas taip pat yra apkaltinęs Pekiną, kad šis svarsto galimybę eksportuoti ginklus į Maskvą, tačiau Kinija tai griežtai neigia.

„Nauja vizija“

Analitikų teigimu, mažai tikėtina, kad Xi Jinpingo žingsniai padės Rusijai ir Ukrainai susitaikyti.

Nepaisant to, jo kelionė bus atidžiai stebima Vakarų sostinėse.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Xi Jinpingas taip pat gali būti suplanavęs pirmąjį nuo karo pradžios pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukrainiečių lyderis yra sakęs, kad palankiai vertintų derybas su kolega iš Kinijos.

Xi Jinpingas ir V. Putinas pirmadienį surengs „neformalų“ asmeninį susitikimą ir vakarienę, o antradienį pradės derybas, Rusijos naujienų agentūroms teigė V. Putino vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas.

Kremlius nurodė, kad jie taip pat pasirašys susitarimą „dėl visapusiškos [abiejų šalių] partnerystės ir strateginių santykių stiprinimo įžengus į naują erą“, taip pat bendrą deklaraciją dėl Rusijos ir Kinijos ekonominio bendradarbiavimo iki 2030 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot vargdieniai

Ot vargdieniai portretas
Taip nusistekeno kad belieka ikrus bliudais valgyt.

O DANGAU !

O DANGAU ! portretas
Ikrų bliūdais !!!...

vanga

vanga portretas
Arteja fasistines kremliaus gaujos krachas, arteja... :DDD
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių