Niujorke tūkstančiai pareigūnų atsisveikino su nužudytu policininku

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai JAV policijos pareigūnų sekmadienį susirinko Niujorke atsisveikinti su vienu nužudytu policininku, o kai kurie iš jų per tas laidotuves vėl protestavo prieš miesto merą Billą de Blasio (Bilą de Blaziją).

Daugybė mėlynas uniformas vilkinčių policininkų išsirikiavo gatvėse prie laidojimo namų Bruklino rajone, pagerbdami 32 metų Wenjianą Liu (Vendzianą Liu), kuris gruodžio 20-ąją buvo nušautas į galvą kartu su savo porininku 40-mečiu Rafaeliu Ramosu (Rafaeliu Ramosu). Nusikaltimo metu jiedu abu sėdėjo savo policijos automobilyje.

Šis dvigubas nužudymas, kurį įvykdė juodaodis, tvirtinęs, kad nori atkeršyti už kitų afroamerikiečių žūtis per konfrontacijas su policija, sukrėtė didžiausią šalies miestą.

Prieš W.Liu laidotuves buvo spėliojama, ar pareigūnai pakartos protestus, kurie vyko per R.Ramoso laidotuves praeitą savaitę, kai šimtai policininkų demonstratyviai atsuko nugaras B.de Blasio.

Sekmadienį dauguma policininkų, susirinkusių prieš laidojimo namų „Aievoli“, atsižvelgė į Niujorko policijos komisaro Billo Brattono (Bilo Bratono) raginimą nerengti protestų.

Tačiau nuotraukose aiškiai matoma, kad dešimtys pareigūnų vėl nusisuko nuo didelio ekrano, kuriame buvo rodomas B.de Blasio kreipimasis į ceremonijos dalyvius.

W.Liu laidotuvės buvo atidėtos, kad pareigūno artimieji suspėtų atvykti iš Kinijos. Jo gedintis tėvas, žmona ir kiti giminaičiai reiškė pagarbą policininkui, kuris save vadino Joe (Džo).

Karstas, uždengtas Niujorko policijos departamento (NYPD) vėliava, buvo įkeltas į katafalką, o karsto nešėjai po to sulankstė vėliavą ir perdavė ją kūkčiojančiai našlei.
Laidotuvių kolonoje motociklais važiavo daugybė NYPD pareigūnų, taip pat praskrido trys policijos sraigtasparniai.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Konis), kuris buvo aukščiausio rango iš laidotuvėse dalyvavusių pareigūnų, sakė, jog praeitais metais Jungtinėse Valstijose buvo nužudyti 115 policijos pareigūnų ir kad tai yra „sukrečianti padidėjimas lyginant su 2013 metais“.

W.Liu ir R.Ramosą nušovė Ismaaiylas Brinsley (Ismailas Brinslio), kuris gruodžio 20-ąją taip pat nužudė savo buvusią merginą.

Keliomis valandomis anksčiau I.Brinsley socialiniame tinkle „Instagram“ pareiškė ketinantis užpulti policininkus ir paminėjo du neginkluotus juodaodžius, žuvusius dėl policijos veiksmų.

Kai kurie pareigūnai tebepyksta dėl B.de Blasio pareiškimų apie policijos požiūrį į juodaodžius amerikiečius, sakydami, kad jie pakurstė pastarąjį išpuolį prieš Niujorko policininkus.

Pareigūnai taip pat niršta dėl mero pareiškimo, kad jis moko savo sūnų, kuris yra mišrios rasės, būti itin atsargiu bendraujant su policininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių