2015 metų teroro atakų Paryžiuje dalyviui skirta griežčiausia įkalinimo bausmė

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kuopelės, 2015 metų lapkritį Paryžiuje surengusių teroro ataką, per kurią žuvo 130 žmonių, vieninteliam gyvam likusiam nariui trečiadienį buvo skirtas įkalinimas iki gyvos galvos be teisės būti paleistam anksčiau.

Nuosprendis buvo paskelbtas teismui išnagrinėjus bylą dėl didžiausių taikos metų žiaurumų per pastarųjų laikų Prancūzijos istoriją.

32 metų marokiečių kilmės Prancūzijos pilietis Salahas Abdeslamas buvo sučiuptas policijos praėjus keturiems mėnesiams po kruvinų išpuolių koncertų rūmuose „Bataclan“ ir kitose sostinės vietose.

Teismo nuosprendį, kuris yra griežčiausias pagal Prancūzijos įstatymus, perskaitė penkių teisėjų kolegijos pirmininkas. Šioje byloje figūruoja iš viso 20 žmonių, kaltinamų prisidėjus prie išpuolių Paryžiuje.

S. Abdeslamas, vilkėjęs chaki spalvos marškinėlius, stovėjo nejudėdamas ir nerodydamas jokių emocijų, kai buvo paskelbtas kaltu ir išgirdo nuosprendį, kurį per valandą trukusią kalbą paskelbė vyriausiasis teisėjas Louis Periesas (Luji Perjesas).

„Nuosprendžiai gana griežti“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena per išpuolius likusi gyva moteris, vardu Sophie.

„Jaučiu didelį palengvėjimą. Dešimt mėnesių posedžių – tai mums padėjo atsigauti“, – pridūrė apsiašarojusi atakų liudininkė, išėjusi iš teismo rūmų Paryžiaus centre.

Šis teismas vainikavo šešerius metus trukusį tarptautinį tyrimą. Bylos medžiagą sudaro daugiau kaip milijonas puslapių.

Kiti 19 kaltinamųjų, teistų už atakos planavimą arba logistikos pagalbą, taip pat buvo pripažinti kaltais. Jiems buvo skirtos įkalinimo bausmės – nuo dvejų metų iki gyvos galvos.

Visi užpuolikai, išskyrus S. Abdeslamą, susisprogdino arba buvo nukauti policijos per atakas ar vėliau.

Kai buvo skaitomi nuosprendžiai, jų klausėsi šimtai nukentėjusiųjų ir liudytojų, susirinkusių specialiai įrengtoje teismo salėje.

„Mano pirmoji reakcija – kad po šių nuosprendžių jaučiamės atvertę naują lapą“, – žurnalistams sakė išpuolio aukoms byloje atstovavęs advokatas Gerard'as Chemla (Žeraras Šemla).

Istoriniame teisme pasirodė tik 14 iš 20 kaltinamųjų – dar šeši yra laikomi dingusiais arba mirusiais.

Pernai rugsėjį prasidėjusio teismo proceso metu S. Abdeslamas neneigė, kad išvežiojo kitus mirtininkus sprogdintojus ir dalyvavo sąmoksle rengiant 2015 metų lapkričio 13 dienos išpuolį.

Jis sakė planavęs susisprogdinti viename žmonių pilname bare šiaurinėje Paryžiaus dalyje, bet atsisakęs šio sumanymo, pamatęs žmones, kuriuos ruošėsi tuojau nužudyti. Prokurorai šią versiją atmetė.

Valstybės kaltintojai, remdamiesi kaltinamojo laiškais ir jo ankstesniais parodymais, teigė, kad S. Abdeslamo savižudžio diržas buvo sugedęs, todėl jis negalėjo susisprogdinti.

Prokurorai prašė pagrindiniam Paryžiaus atakų bylos įtariamajam skirti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę be teisės į lygtinį paleidimą.

Prancūzijos pilietybę turintis marokiečių kilmės S. Abdeslamas yra užaugęs Briuselyje.

2015 metų lapkričio išpuoliai sukrėtė visą Prancūziją ir aiškiai parodę, kokią grėsmę kelia grupuotė „Islamo valstybė“, veikusi iš savo bazių Irake ir Sirijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių