2015-ųjų lapkričio atakų Paryžiuje užpuolikas stojo prieš istorinį teismą

2015-ųjų lapkričio atakų Paryžiuje vienintelis dar gyvas vykdytojas trečiadienį pasirodė teisme, prasidedant didžiausiam per Prancūzijos dabartinę istoriją procesui.

Trijų džihadistų komandų, kuriose buvo mirtininkų, įvykdytos atakos prie nacionalinio stadiono, baruose, restoranuose ir koncertų salėje „Bataclan“, pareikalavusios 130 gyvybių, yra kruviniausias nusikaltimas Prancūzijoje po Antrojo pasaulinio karo. Dar maždaug 350 žmonių per tas atakas buvo sužeisti.

Atsakomybę už išpuolius, planuotus iš Sirijos, vėliau prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Teismo procesas turėtų trukti devynis mėnesius, jo metu pasirodys apie 330 teisininkų, 300 nukentėjusiųjų ir buvęs prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), liudysiantis lapkričio mėnesį.

Bylos dokumentų yra milijonas puslapių 542 aplankuose. Sustatyti į eilę jie nusidriektų 53 metrus.

Gyvas išliko tik vienas iš dešimties užpuolikų. Salahas Abdeslamas (Salahas Abdislamas), turintis Prancūzijos ir Maroko pilietybes, per Paryžiaus atakas palikęs savo mirtininko diržą iš skerdynių vietos pabėgo. Vėliau tyrėjai nustatė, kad tas mirtininko diržas turėjo defektų.

S. Abdeslamas po keturių mėnesių buvo sučiuptas Briuselyje, kur slėpėsi pastate netoli savo šeimos namų.

Provokuojami atsakymai

S. Abdeslamas daug metų apklausiamas tyrėjų tylėdavo, o trečiadienį prasidedant teismui išsisukinėdavo arba pateikdavo provokuojamus atsakymus į pradinius proceso klausimus.

Paprašytas prisistatyti jis deklaravo islamišką tikėjimą.

Paklaustas apie profesiją, juodais marškinėliais vilkėjęs S. Abdeslamas su ilga juoda barzda ir aukštyn sušukuotais plaukais atsakė, kad yra „Islamo valstybės“ kovotojas“.

Per posėdžio pauzę, padarytą blogai pasijutus kitam bylos atsakovui, S. Abdeslamas, kuris kažkada buvo smulkus nusikaltėlis, piktai šaukė, kad su kaltinamaisiais buvo elgiamasi „kaip su šunimis“, bet pirmininkaujantis teisėjas jį nutraukė.

S. Abdeslamas ir dar 13 atsakovų teisiami specialiai pastatytame objekte istoriniame teisingumo teismo komplekse Sitė saloje Paryžiaus centre.

Dar šeši asmenys bus teisiami už akių. Dvylikai iš 20-ies teisiamųjų, įskaitant S. Abdeslamą, gresia įkalinimas iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių