Daugiau nei 2 tūkst. migrantų pamėgino prasiveržti į Ispanijos Meliljos anklavą

Maždaug 2 tūkst. migrantų iš Maroko penktadienį pamėgino prasiveržti į Ispanijos Meliljos anklavą, o pasak Ispanijos vyriausybės vietos atstovo, mažiausiai 130 iš jų pavyko pasiekti tikslą.

Anksčiau buvo pranešta, kad sieną mėgino kirsti 400 migrantų.

Prasiveržimas įvyko penktadienį 8.40 val. vietos (10.40 val. Lietuvos) laiku.

Migrantai iš Užsachario Afrikos buvo „puikiai organizuoti ir ryžtingai nusiteikę“, sakoma vyriausybės atstovo pranešime.

Marokas, mėgindamas atremti įsiveržimą, pasienyje dislokavo „dideles“ pajėgas, kurios „aktyviai bendradarbiauja“ su Ispanijos saugumo pajėgomis, priduriama jame.

Šių metų kovą Ispanija užbaigė metus trukusią diplomatinę krizę, palaikydama Maroko Vakarų Sacharos regiono autonomijos planą ir grįždama prie savo dešimtmečius trukusios neutralumo pozicijos.

Tuomet Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) apsilankė Rabate, kur abiejų šalių vyriausybės pasveikino „naują santykių etapą“.

Migrantai iš Užsachario Afrikos buvo puikiai organizuoti ir ryžtingai nusiteikę.

Ginčas prasidėjo, kai Madridas 2021 metų balandį leido Vakarų Sacharos nepriklausomybės lyderiui Brahimui Ghali (Brahimui Galiui) gydytis nuo COVID-19 Ispanijos ligoninėje.

Po mėnesio maždaug 10 tūkst. migrantų pamėgino prasiveržti per Maroko sieną į Ispanijos Seutos anklavą, o pasieniečiai jiems netrukdė.

Ispanija tai įvertino kaip Rabato baudžiamąjį žingsnį.

Rabatas nori, kad Vakarų Sacharai turėtų autonominį statusą Maroko suverenitete, bet už Vakarų Sacharos regiono nepriklausomybę kovojantis judėjimas POLISARIO pageidauja, kad būtų surengtas JT prižiūrimas referendumas dėl apsisprendimo, kaip buvo sutarta 1991 metų susitarime dėl paliaubų.

Bėgant metams jau tūkstančiai migrantų mėgino kirsti 12 kilometrų sieną tarp Melilijos ir Maroko arba 8 kilometrų sieną tarp Seutos ir Maroko, lipdami per tvoras, plaukdami palei krantą ar slėpdamiesi transporto priemonėse.

Šių dviejų teritorijų apsaugai pastatytos spygliuota viela apraizgytos tvoros, įrengtos vaizdo kameromis ir stebėjimo bokštai.

Abu miestai, kurios siekė perimti Marokas, ilgą laiką buvo Rabato ir Madrido diplomatinių ginčų priežastis. Pasak Ispanijos, jie yra neatsiejama šalies dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip faina. PRASIDEDA ......

Anonimas

Anonimas portretas
O! SodomaGomora.

...

... portretas
banderlogai uzpuolė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių