Diplomatas: Rusijos ir Kinijos aljansas – didelė grėsmė ateičiai

  • Teksto dydis:

Volodymyro Zelenskio patarėjas teigia, kad mūšio lauke randamuose ginkluose randama vis daugiau kiniškų komponentų. Kaip tik vakar Vladimiras Putinas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu susitiko su Kinijos gynybos ministru. Šis vizitas vyko praėjus mėnesiui po Kinijos vadovo vizito Maskvoje. Ką reiškia tokie santykiai, LNK žurnalistas kalbėjosi su diplomatu Albinu Januška.

– Ar vis dažnėjančius Kinijos pareigūnų vizitus į Maskvą reikėtų vertinti rimtai ir sunerimti?

– Be abejo, kad tai kelia nerimą. Esminis momentas – reikia suprasti, kad Kinija turi asmeninių tikslų. Jos pagrindinis tikslas – suskaldyti Europos Sąjungos (ES) ir JAV vienybę. Taip pat – stiprinti santykius su Rusija kaip su žaliavų šaltiniu ir kaip su valstybe, kuri turi branduolinį ginklą. Kinijos ir Rusijos aljansas, be abejo, yra didelė grėsmė ateičiai. Sakyčiau, kad Kinija stengiasi ir yra suinteresuota, kad karas tęstųsi ilgiau, nes tai atitraukia dėmesį į Europą.

– Rusija tikisi gauti ginklų iš Kinijos, ši neigia, kad tuos ginklus tiekia. Elektronikos komponentai, randami rusiškuose dronuose, dar kol kas nėra tikri ginklai?

– Taip, čia yra sankcijų ir jų apėjimo problemos. Galbūt kai kurie dalykai nėra sankcionuojami. Tokia realybė. Pagal amerikiečių žvalgybos vertinimą, Ukrainai nesuteikiami toliašaudžiai ginklai dėl to, kad jei būtų atakuojama Rusijos giluma, manoma, Kinija jai suteiktų ginklų gynybai. Ir tai yra atsakymas, kodėl Ukraina nėra remiama taip aiškiai. Akivaizdu, jog baiminamasi, kad tuomet Kinija gali peržengti tą savo įsivaizduojamą raudoną liniją ir tiekti ginklus Rusijai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek, jūsų požiūriu, yra grėsmės ir tikimybės, kad Kinija gali imtis realių karinių veiksmų?

– Yra tam tikra grėsmė. Bet jei ES nepasiduos strateginės autonomijos vizijoms ir išlaikys su JAV bendrą frontą, padės Ukrainai laimėti, ir jei Ukraina laimės, tai bus signalas, kad Kinija neturi šansų. Tada turbūt to karo nebus. Jeigu karas Ukrainoje baigsis vidutiniškai, tuomet visos tikimybės išlieka.

Nėra tikėjimo, kad šiemet įvyks pagrindinis mūšis, kuris nulems Ukrainos pergalę.   Mes matome, kad parama ginklais, tankais yra nepakankama.

 

– Ar jums atrodo teisingas šis vadinamas amerikietiškas mąstymas, kad nereikėtų apšaudyti Rusijos tam, jog tai nesuerzintų Kinijos?

– Sakyčiau, čia yra labiau Kinijos ir Rusijos skleidžiamas naratyvas, kaip vienas iš atgrasymo elementų, kad nebūtų tiekiami ginklai Ukrainai.

– Kada prasidės Ukrainos kontrpuolimas ir kuo jis gali būti svarbus šiame kare?

–  Na, visi mes norėtume žinoti. Kol kas nėra tokių duomenų. Tai – įslaptinta. Ir tai yra gerai. Tačiau atsižvelgiant į tam tikrus Amerikos žvalgybinius dalykus, nėra tikėjimo, kad šiemet įvyks pagrindinis mūšis, kuris nulems Ukrainos pergalę. Gali būti, kad tai užsitęs. Mes matome, kad parama ginklais, tankais yra nepakankama.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojediplomatasAlbinas JanuškaRusijaKinijakontrpuolimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių