E. Macronas: dar penkios ES šalys ateina į pagalbą Prancūzijai kovoti su miškų gaisrais

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį tviteryje paskelbė, kad dar penkios Europos sąjungininkės teikia pagalbą ugniagesiams, kovojantiems su aštuoniais dideliais gaisrais visoje šalyje, įskaitant didžiulius gaisrus pietvakariuose.

„Mūsų partnerės Vokietija, Graikija, Lenkija ir artimiausiomis valandomis Rumunija bei Austrija ateina į pagalbą Prancūzijai kovojant su gaisrais. Ačiū joms. Europos solidarumas veikia!“, parašė jis, prieš tai Prancūzijai sulaukus Švedijos ir Italijos pagalbos.

Ketvirtadienį pareigūnai perspėjo, kad didžiulis miškų gaisras išsausėjusioje Prancūzijos pietvakarių dalyje gali išplisti. Šiame regione ugnis šią savaitę jau išdegino didžiulius plotus. Ministrė pirmininkė Elisabeth Borne turi susitikti su institucijomis, kovojančiomis su Landiro gaisru į pietus nuo Bordo, tikimasi papildomo pastiprinimo su ugnimi kovojantiems 1100 ugniagesių, pranešė Žirondos departamento prefektūra.

Šią vasarą Prancūzija patiria istorinę sausrą, dėl kurios visoje šalyje ribojamas vanduo, šalį kamuoja karščio bangos, kurias, pasak ekspertų, nulėmė klimato kaita. „Sąlygos ypač sunkios: augalija ir dirvožemis labai išsausėjo“, – sakoma prefektūros pranešime ir perspėjama, kad itin sausi karščiai išsilaikys bent iki sekmadienio. „Yra labai rimta naujų protrūkių rizika“.

Sinoptikai prognozavo, kad ketvirtadienį temperatūra regione gali viršyti 40 laipsnių Celsijaus.

Šiuo metu Prancūzijoje siautėja aštuoni dideli gaisrai, o vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas, ketvirtadienį taip pat išvykęs susitikti su Žirondos pareigūnais, sakė, kad Švedija ir Italija į pagalbą siunčia gaisro gesinimo lėktuvus. E. Macronas tviteryje pridūrė, kad kovai su liepsnomis visoje šalyje sutelkta daugiau nei 10 tūkst. ugniagesių ir saugumo pajėgų

Nuo antradienio ugnis sunaikino 17 namų, evakuota beveik 10 tūkst. žmonių. Aitrūs dūmai pasklido po didžiąją dalį pietvakarių Atlanto pakrantės ir jos paplūdimių, kiekvieną vasarą pritraukiančių minias turistų. Regioninė sveikatos agentūra ARS „primygtinai“ ragina žmones dėvėti apsaugines veido kaukes. Dūmai taip pat privertė uždaryti A63 greitkelio, pagrindinės arterijos į Ispaniją, ruožą tarp Bordo ir Bajonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių